Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Διευρύνονται οι «αποκλίσεις», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Σε ρότα διευρυνόμενων αποκλίσεων έναντι των στόχων που έχουν τεθεί συνεχίζει η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια εξέλιξη που φέρνει «προ των πυλών» την εφαρμογή και νέων συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων, ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Κεντρικό γνώρισμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι το παραπέρα τσεκούρωμα των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών, αλλά και τις τεράστιες «αποκλίσεις» σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης 2015):

-- Το σύνολο των καθαρών εσόδων (τακτικός προϋπολογισμός) καταγράφεται στα 24,8 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 28,9 δισ.). Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 22,3 δισ. ευρώ (3,5 δισ. χαμηλότερα από το στόχο).

-- Οι συνολικές δαπάνες ήταν λιγότερες κατά 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφτεί, γεγονός στο οποίο οφείλεται και το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν σε 27,7 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 32,2 δισ.), με ρυθμό βύθισης 11,4% σε σχέση με πέρσι.

-- Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) εμφανίζεται στο αστρονομικό ύψος των 3,7 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Στο μεταξύ, στα μέτρα του τρίτου μνημονίου προβλέπεται η πλήρης ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου, με «ορόσημο» το Νοέμβρη του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει τα στοιχεία από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας των περασμένων ετών. Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο περιουσιολόγιο θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση κ.ο.κ.) προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος, με αντίστοιχες προσαυξήσεις στους φόρους που καταβάλλονται από κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, δρομολογούνται και νέες «παρεμβάσεις» στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Οι «αλλαγές» στα τεκμήρια θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβρη, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «θα επανεξετάσει τη λειτουργία της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας», όπως βαφτίζουν τα γνωστά «αντικειμενικά κριτήρια», τα οποία όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και θα αυξηθούν, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις ράγες των αντιλαϊκών μνημονίων στο 11μηνο (2015-12-29 00:00:00.0)
Σε ρότα μνημονίου και στο Α' τρίμηνο... (2015-04-25 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η διάλυση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία (2014-06-25 00:00:00.0)
Το «πρωτογενές πλεόνασμα» και η ουσία (2013-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ