Κυριακή 30 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Βασικές έννοιες τακτικής

(ε' - τελευταίο)

Ενδιαφέροντα και τα σημερινά στοιχεία του βιβλίου με το σφυροδρέπανο στο εξώφυλλο και τον αξιόλογο πρόλογο υπέρ της ΕΣΣΔ, του Νίκου Καμπάνη. Αν και καθυστερημένα, ας μας επιτρέψει ο φίλος και συγγραφέας να κάνουμε μια ελάχιστη διόρθωση στο σημείο: «...και αφού είχε ήδη διαλυθεί ΚΑΙ η Γιουγκοσλαβία». Το σωστό ήταν: «...και αφού είχε ήδη βομβαρδισθεί ΚΑΙ η Γιουγκοσλαβία από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους καπιταλιστές»...

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου θα δούμε τα στοιχεία «Διάλυση ή Ρευστοποίηση της Αμυνας». 1... Π8ζ3! σύλληψη του Ι που ελέγχει τα τετράγωνα «θ2» και «θ4» 2. ηζ3 - απελευθέρωση της 2ης οριζόντιας γραμμής - 2... Πθ2+! ξεσκέπασμα του Ρ. Ολα αυτά ήταν Διάλυση της Αμυνας. Και τώρα με ιδέες καθοδήγησης, προσέλκυσης και «Ματ εξ Αποκαλύψεως»! 3. Ρθ2 Βθ4+ 4. Ρη2 Αθ3+ 5. Ρθ2 (ή Ρθ1) Αζ1+ και ματ!

* Ακολουθεί το στοιχείο «Διπλή Επίθεση» με αλγεβρικά σύμβολα. Λευκά: Ρβ2, Πβ7, Ια5, Στρ. δ2 Μαύρα: Ρα8, Βζ7, Στρ. α6, δ7, δ4. 1. Ιγ6 απειλώντας 2. Πα7 ή 2. Πβ8 ματ! Το γνωστό Αραβικό ματ. Αν 1... δγ6 2. ΠχΒ Αν 1... Ρβ7 2. Ιδ8+ Ρ~ 3. ΙχΒ. Το φινάλε που ακολουθεί είναι δύσκολο, αλλά κερδισμένο για τα λευκά.

Η Διπλή Επίθεση σαν θέμα είναι πολύ κοινό και προσφιλές σε λιγότερο προχωρημένους παίκτες. Οι έμπειροι σκακιστές το έχουν αφομοιώσει σε τέτοιο βαθμό που εύκολα το διακρίνουν ανάμεσα σε ασκήσεις άλλων θεμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ