Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στην ανέχεια

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά της κυβέρνησης και θα κρατήσουν τη θρησκεία μακριά από την πολιτική εξουσία άσκησαν δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλωτές, μέσα από κινητοποιήσεις που έκαναν το τελευταίο τριήμερο στην πρωτεύουσα Βαγδάτη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Νατζάφ και η Βασόρα στο νότο, έχοντας για πρώτη φορά στο πλευρό τους, από την περασμένη Παρασκευή, και τους υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μουκντάντα αλ Σαντρ.

Η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών δεν φώναξε συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος πριν από δύο βδομάδες ανακοίνωσε ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο οργάνωσης της κρατικής εξουσίας και καταπολέμησης της διαφθοράς σε εκτελεστική, δικαστική εξουσία και στρατό. Απαίτησε, όμως, έντονα την άμεση εφαρμογή μέτρων που θα βελτιώσουν απτά τη ζωή στη χώρα, που έχει πάει δεκαετίες πίσω από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων πρόθυμων συμμάχων τους το 2003, για την ανατροπή της τότε κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Ζήτησαν, έτσι, άμεση αποκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης στη χώρα, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς τοπικών, δικαστικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αξιωματούχων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Απελευθέρωσης στη Βαγδάτη απαίτησε, ακόμη, την απομάκρυνση της θρησκείας από την εκτελεστική εξουσία και προσπάθησε να δώσει «εθνικό» χαρακτήρα στην κινητοποίηση τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο του Ιράκ.

Χρυσά νομίσματα και βία από τους τζιχαντιστές

Το ίδιο διάστημα, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), που ελέγχουν περιοχές του δυτικού και βόρειου Ιράκ, κυκλοφόρησαν βίντεο στο οποίο εμφανίζουν το χρυσό «δηνάριο» του «ισλαμικού χαλιφάτου» (χρυσό 21 καρατίων και βάρος 4,25 γραμμάρια που «αντιστοιχεί» σε 139 δολάρια) με υποδιαίρεση το ασημένιο ντιρχάμ και το χάλκινο φούλους.

Οι τζιχαντιστές μισθοφόροι του «ΙΚ» (που πληρώνονται με αμερικανικά δολάρια...) υποστήριξαν ότι στόχος του «χαλιφάτου» είναι η «κατάκτηση της Ευρώπης και η απελευθέρωση του κόσμου από την καπιταλιστική σκλαβιά», μέσω των νέων νομισμάτων.

Σαν να μην έφθανε το βίντεο με τα νομίσματα του «ΙΚ», οι τζιχαντιστές δημοσιοποίησαν χτες βίντεο που καταγράφει τον οικτρό θάνατο πέντε σιιτών Ιρακινών, που κάηκαν ζωντανοί, ενώ ήταν δεμένοι με χειροπέδες και αλυσίδες.

Επιπλέον, Ιρακινοί αξιωματούχοι στην επαρχία Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ (σημαντικά τμήματα της οποίας ελέγχονται από τους τζιχαντιστές) επιβεβαίωσαν ότι αγνοείται η τύχη 200 κατοίκων της κωμόπολης Ρούτμπα (κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία) αφότου διαδήλωσαν μετά την προχτεσινή εκτέλεση ενός δημόσιου υπαλλήλου, που ονομαζόταν Μουμίρ αλ Κομπέισι. Ο Κομπέισι εκτελέστηκε επειδή σκότωσε μισθοφόρο της οργάνωσης. Πέρα από τους 200 που συνελήφθησαν, δεκάδες άλλοι κάτοικοι της Ρούτμπα, που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους», αιχμαλωτίστηκαν και αλυσοδέθηκαν σε κολόνες της πόλης για ένα 24ωρο για παραδειγματισμό.

Νέοι βανδαλισμοί τζιχαντιστών στην Παλμύρα

Παράλληλα, στην Παλμύρα της Συρίας, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» φέρεται πως κατέστρεψαν μέρος ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς στην περιοχή, που ήταν αφιερωμένος στο θεό Βήλο. Η πρόκληση ζημιών στο ναό δεν επιβεβαιώθηκε από Σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά από κατοίκους της περιοχής και από στέλεχος των τζιχαντιστών που επικοινώνησε μέσω του προγράμματος βιντεο-διάσκεψης, Skype, με ρεπόρτερ του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Επίσης, σύμφωνα με τοπικές μαρτυρίες, οι μισθοφόροι του «ΙΚ» στη Συρία, μέσα στον τελευταίο μήνα, εκτέλεσαν περίπου 100 ανθρώπους (εκ των οποίων το ένα τρίτο άμαχοι) σε περιοχές στις ζώνες που ελέγχουν. Σύμφωνα με την οργάνωση, από τις 29 Ιούλη μέχρι τις 29 Αυγούστου το «ΙΚ» εκτέλεσε 91 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 32 ήταν άμαχοι, κατηγορώντας τους για διάφορα «εγκλήματα».

Αυστραλία: Βομβαρδίστε για να «λύσετε» το προσφυγικό...

Τέλος, χτες, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, προκάλεσε διεθνώς αίσθηση ασκώντας πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ «για να βοηθήσουν στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης» που πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Μπίσοπ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι τζιχαντιστές ήταν τάχα η αιτία για την πρόκληση εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, «ξεχνώντας» τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που στήριξε και η χώρα της, που σε πρώτη φάση δημιούργησαν τους μισθοφόρους του «ΙΚ» ως εργαλείο ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων, και τώρα ως πρόσχημα για συνέχιση των επεμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ