Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκροτήθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Νέα ώθηση στις διεργασίες στο αστικό σύστημα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τη συμμετοχή 11 υπουργών προερχόμενων από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), 2 από το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP (ή και λεγόμενο «ΣΥΡΙΖΑ της Τουρκίας») και διαφόρων «ανεξάρτητων» συγκροτήθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Τουρκία, που με πρωθυπουργό τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα οδηγήσει τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη.

«Θεωρώ ότι η κυβέρνησή μας, μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εσωτερικών, θα διαχειριστεί την εκλογική διαδικασία (...) λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο των εκδηλώσεων που έγιναν για τη Μέρα της Ανεξαρτησίας. Από τη μεριά του, ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, ανέδειξε τις συνολικότερες προσπάθειες της τουρκικής αστικής τάξης να «διευθετήσει» ζητήματα σοβαρά για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, σημειώνοντας ότι «κανείς δε θα έπρεπε να περιμένει η Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση (σ.σ. τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων και του ΡΚΚ) μέχρι η ειρήνη και η τάξη να διαπερνούν κάθε τετραγωνικό εκατοστό της τουρκικής γης», προσθέτοντας ότι ζητήματα «ασφαλείας» της χώρας δεν θα εξαρτηθούν από τα εκλογικά αποτελέσματα αφού «η ασφάλεια της Τουρκίας είναι πιο σημαντική από το καθετί».

Πάντως, η ίδια η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτυπώνει τις διεργασίες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτή (και μάλιστα από τη θέση του αντιπροέδρου) συμμετέχει το μέχρι πρότινος στέλεχος του εθνικιστικού MHP Τουγκρούλ Τουρκές, παρά την αντίθετη γνώμη του κόμματός του, που ως σύνολο αρνήθηκε να πάρει μέρος στο υπηρεσιακό σχήμα. Αντίστοιχα, να αναλάβει υπουργικά πόστα στη συγκεκριμένη κυβέρνηση αρνήθηκε και το σοσιαλδημοκρατικό CHP, καθώς και αυτό κατηγορεί τον Ερντογάν (και το μέρος του AKP που συσπειρώνεται γύρω από τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας) ότι στήνει κάλπες για να προωθήσει ιδιαίτερες επιδιώξεις του.

Την ίδια στιγμή, το HDP συμμετέχει στην κυβέρνηση, «αναλαμβάνοντας» τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον πρόεδρό του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να ισχυρίζεται ότι η επιλογή αυτή αφορά την προσπάθεια του HDP να αποτρέψει έναν πόλεμο.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Χτες, έγινε γνωστό ότι μεθαύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να παραταθεί η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Ιούλη σε εδάφη Συρίας και Ιράκ, στο όνομα της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Την ίδια περίοδο, συνεχίζονται και οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας από ενόπλους, που αποδίδονται στο PKK. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι χτες σκοτώθηκαν συνολικά επτά άτομα, ανάμεσά τους ένα 12χρονο αγόρι, μετά από συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ακόμα, σε επίθεση ενόπλων που έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ σκοτώθηκε και ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του ΑΚP Γιουνούς Κόσα.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση της άφιξης στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά μετά το «πάγωμα» των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοράν Σακ, εκπρόσωπο της «δεξαμενής σκέψης» Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η αποστολή επρόκειτο να συναντήσει τον Ισραηλινό υφυπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας Αγιούμπ Κάρα και ένα βασικό θέμα των επαφών θα ήταν η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης κοντά στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ