Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με άξονες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και ζώνες επιρροής

Ξεκίνησε, χτες, στο Λουξεμβούργο άλλη μια διήμερη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ. Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν χτες ήταν η παραπέρα προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ.

Εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για ζητήματα όπως οι λεγόμενες «υβριδικές απειλές», η παραπέρα «ανάπτυξη ικανοτήτων» των ευρωενωσιακών Ενόπλων Δυνάμεων (σε εκπαίδευση και εξοπλισμό), «αμυντικών δυνατοτήτων» των κρατών - μελών μέσα από τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας και τη ...συνεισφορά των ευρωενωσιακών πολεμικών βιομηχανιών.

Παραπέρα, οι συμμετέχοντες υπουργοί ενημερώθηκαν από τους αντίστοιχους στρατιωτικούς διοικητές για τις επτά εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ: Ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR Med στη Μεσόγειο για το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών και προσφύγων. Ναυτική επιχείρηση «Αταλάντα» με το πρόσχημα της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής και ουσιαστικά για τον έλεγχο του σημαντικού αυτού εμπορικού διαύλου σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. EUFOR Althea στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και EUTM στο Μάλι, EUTM στη Σομαλία, EUMAM στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και EUSEC στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι δύο ναυτικές αποστολές στα βόρεια και ανατολικά της Αφρικής, όπως και οι τέσσερις χερσαίες στο εσωτερικό της, αντανακλούν το ενδιαφέρον ευρωενωσιακών κεφαλαίων να διεισδύσουν και ελέγξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και πόρους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ