Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Αξιώνει στήριξη από το λαό για την υλοποίηση του μνημονίου

Ο Γ. Δραγασάκης εφιστά την προσοχή στο να μην αρχίσει «εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευτήκαμε αυτόν τον καιρό»!

Στοχευμένη στον εξωραϊσμό του μνημονίου είναι η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα μάλιστα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση άφησε έργο, επικαλούμενος το πρόγραμμα για την «ανθρωπιστική κρίση», που ισοδυναμεί με ψίχουλα σε ελάχιστους, αγρίως «πετσοκομμένα» μάλιστα, ακόμα πιο πολύ από τα ψίχουλα που έταζε πριν το Γενάρη του 2015.

Την πρόθεση εξωραϊσμού του μνημονίου αποκαλύπτει και το χτεσινό non paper, με το οποίο η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται πως η προεκλογική καμπάνια θα στοχεύει στο «να αναδείξει τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, την κεντρική αντίληψη που τους συνδέει, δηλαδή τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαπλοκή, τη στήριξη των πιο αδύναμων και την προώθηση ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».

Η συνέντευξη Τσίπρα έδωσε, επίσης, μια γεύση των τεχνασμάτων που ξεσηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην κάλπη, όταν διαμαρτυρήθηκε ότι κακώς τους προσάπτουν μείωση των συντάξεων, αφού «κατόρθωσαν» αυτές να μειωθούν μόνο κατά 2%, ενώ οι προηγούμενοι τις είχαν μειώσει κατά 40%. Το γεγονός ότι οι νέες μειώσεις έρχονται να προστεθούν στις παλιές, το προσπέρασε σαν ασήμαντη λεπτομέρεια... Αλλά και όταν υπερασπίστηκε τη συμφωνία σαν προαπαιτούμενο για να μην οδηγηθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία, καλλιεργώντας επιπλέον αυταπάτες ότι έχει σημασία αν η συμφωνία θα εφαρμοστεί στη λογική της «σκληρής διαπραγμάτευσης» προς όφελος τάχα του λαού ή στη λογική του νεοφιλελευθερισμού!

Αυτές τις αυταπάτες πλαισίωσε με άλλες, όπως ότι ο λαός έχει να ωφεληθεί απ' την έξοδο του κεφαλαίου απ' την κρίση και τα επενδυτικά πακέτα που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επανέλαβε, εξάλλου, το «αφήγημα» της επίθεσης που δέχτηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου «αριστερής παρένθεσης»: «Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία, για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε», υποστήριξε, «πλέκοντας» και άλλοθι για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου που βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με νόημα ότι η Φώφη Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτίες του παρελθόντος, ωστόσο «είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», επειδή κουβαλάει πολλά βαρίδια στις πλάτες της, τα οποία «θα πρέπει να απομονωθούν». «Κάθε πολιτική συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό» δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας.

Εφαρμογή του μνημονίου χωρίς... «εσωτερική διαπραγμάτευση»

Στο μεταξύ, τη θέση ότι το σενάριο δεύτερων εκλογών θα πρέπει να αποκλειστεί ή να αποτραπεί, διατύπωσε ο Γ. Δραγασάκης. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real», ανέφερε ότι «αυτό που λέμε αυτοδύναμη πλειοψηφία, αντανακλά όχι ένα στενά κομματικό στόχο, αλλά μία αντικειμενική πραγματικότητα», καθώς όπως είχε εξηγήσει προηγούμενα, τα προτάγματα της «επόμενης μέρας» για την υλοποίηση του μνημονίου χρειάζονται κυβερνητική πλειοψηφία με «λυμένα χέρια».

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία «να προκύψει μια κατάσταση κατά την οποία θα αρχίσουμε ξανά την εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευτήκαμε αυτόν τον καιρό»! Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε αυτοκριτική γιατί «και με τη δική μας ευθύνη, ως αντιπολίτευση παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε συμβάλλει και εμείς στο να δαιμονοποιηθεί το μνημόνιο ως λέξη. Το μνημόνιο είναι ένας τύπος συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ