Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Ολα τα στοιχεία δηλώνουν: «ήταν σαπάκι»!

Νέα ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» αποτελεί ναυτικό έγκλημα, με θύματα τους 24 ναυτεργάτες του πληρώματός του, τους οποίους πλοιοκτήτες και «Ελληνικός Νηογνώμονας» μπάρκαραν στο θάνατο, με σκοπό το κέρδος, κατέθεσαν χτες στο Εφετείο Πειραιά οι δικηγόροι των οικογενειών των πνιγμένων ναυτεργατών. Πρόκειται για έγγραφο, που καταρρίπτει και τα τελευταία επιχειρήματα των πλοιοκτητών και του «Ελληνικού Νηογνώμονα», ότι δήθεν το πλοίο ήταν αξιόπλοο, και στάλθηκε από το τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, όπου υπάρχει αρχείο επειδή το πλοίο έφερε σημαία Κύπρου.

Ειδικότερα, μέχρι τώρα οι δικηγόροι του κατηγορούμενου Δ. Μελισσηνού γενικού διευθυντή του «Ελληνικού Νηογνώμονα», στηρίζονταν, για να πείσουν το δικαστήριο ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, σε έκθεση παχυμετρήσεων που είχαν διενεργηθεί στα τοιχώματα (φραχτές) των δεξαμενών έρματος για λογαριασμό των πλοιοκτητών από το ναυπηγικό γραφείο της Ελπινίκης Παπαδάκη στις 30 Μάη 1994. Μέχρι και χτες η έκθεση αυτή αποτελούσε απάντηση των δικηγόρων του κατηγορουμένου στις παρατηρήσεις που είχε εκδώσει ο Γαλλικός Νηογνώμονας (ο οποίος διέγραψε από τους καταλόγους του το πλοίο ως επικίνδυνο, για να το αναλάβει ο... Ελληνικός) για τη μεγάλη διάβρωση μέχρι και 55% των ελασμάτων των δεξαμενών. Ομως το έγγραφο αυτό, στο οποίο η Ελ. Παπαδάκη αναφέρει ένα προς ένα τα σημεία όπου λήφτηκαν οι παχυμετρήσεις, αποδεικνύει ότι δεν παχυμετρήθηκαν τα επίμαχα σημεία των τοιχωμάτων των δεξαμενών! Δηλαδή τα μέρη εκείνα στα οποία ο Γαλλικός Νηογνώμονας είχε εντοπίσει τεράστια διάβρωση. Σημειώνεται ότι στις 3 Σεπτέμβρη 1994 το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» βυθίστηκε αύτανδρο στον Ατλαντικό Ωκεανό από ρήγμα στην Νο5 δεξιά δεξαμενή έρματος.

Το έγγραφο αυτό παρουσιάστηκε από τους δικηγόρους Γ. Τρανταλίδη και Χρ. Βρούστη κατά την εξέταση του μάρτυρα Στ. Σμιρλάκη, προϊστάμενου των επιθεωρητών στον «Ελληνικό Νηογνώμονα» κατά την εποχή του ναυαγίου. Ο μάρτυρας παραδέχτηκε μεν ότι τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» έδειχναν διαβρώσεις και σκουριές στις δεξαμενές έρματος, ωστόσο, προκειμένου να προσφέρει κάλυψη στο «Νηογνώμονα», ισχυρίστηκε το εξής καταπληκτικό: «Η σκουριά όμως έχει την ιδιότητα να φουσκώνει, δηλαδή ενώ νομίζουμε ότι κάτω από τη σκουριά υπάρχει μεγάλη διάβρωση τελικά να δούμε ότι η διάβρωση στο έλασμα είναι λιγότερη του ενός χιλιοστού»... Η κατάθεση του Στ. Σμιρλάκη θα συνεχιστεί και αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ