Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης με περισσότερα πλοία

Eurokinissi

Παρ' ολίγο ναυάγιο λίγο έξω από τη Λέσβο σημειώθηκε χτες το πρωί. Στη διάσωση και περισυλλογή 63 μεταναστών και προσφύγων, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, στην οποία υπήρχε εισροή υδάτων, προχώρησαν τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης πλωτό του Λιμενικού και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1». Ορισμένοι από τους αλλοδαπούς είχαν πέσει στη θάλασσα, ενώ η λέμβος λόγω του υπερβολικού αριθμού ατόμων, έβαζε νερά. Είκοσι έξι μετανάστες περισυνελέγησαν από το πλωτό και 35 από το επιβατηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ μέχρι το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό αν υπήρχαν κάποιοι αγνοούμενοι. Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε χτες στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.492 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Εξάλλου, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και συγκρούσεις ξεκίνησε η μέρα στη Μυτιλήνη. Νωρίς χτες το πρωί, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και πορεύτηκαν προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που βρίσκονταν στο λιμάνι. Ολοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας, ενώ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών. Αίτημά τους ήταν η γρήγορη καταγραφή τους και η μετάβασή τους στην Αθήνα. Ισχυρή αστυνομική δύναμη που τους συνόδευε είχε παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού, εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης.

Μέτρα - ασπιρίνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης που υπάρχει στη Λέσβο από τις αθρόες ροές μεταναστών και προσφύγων στο νησί ανακοίνωσε την Κυριακή, κατά την επίσκεψή του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν τα δρομολόγια των πλοίων προς τον Πειραιά και ενισχύεται η διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Εκτός από την αύξηση των πλοίων προβλέπεται συμβολή του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1.500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωση της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο. Αυξάνεται, επίσης, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας για την ταυτοποίηση των προσφύγων.

Το Σάββατο και την Κυριακή έγιναν, επίσης, επεισόδια στο λιμάνι καθώς οι Αφγανοί πρόσφυγες ζητούσαν ισότιμη μεταχείριση με τους Σύρους και οι Σύροι ζητούσαν να φύγουν άμεσα από το νησί. Επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Bόμβες «μολότοφ» εναντίον προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης έριξαν δύο νεαροί στις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Αρχικά, ένας 17χρονος έριξε μια εμπρηστική βόμβα εναντίον οικογένειας Σύρων προσφύγων που έμεναν σε σκηνή στο δημοτικό κήπο. Από την ανάφλεξη της βόμβας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας 30χρονος Σύρος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Υστερα από λίγο ο 17χρονος με έναν 19χρονο επιβαίνοντας σε δίκυκλο, πέταξαν βόμβα «μολότοφ» εναντίον Σύρων που διέμενε στο πάρκο Χατζηδήμου. Από λάθος όμως των δύο νεαρών η βόμβα έπεσε σε κατασκευή μέσα στο πάρκο, αναφλέχτηκε και η καύσιμη ύλη διαχύθηκε προς οικογένεια Αφγανών που κοιμόταν εκεί κοντά. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Νωρίς προχτές το πρωί οι δύο νεαροί συνελήφθησαν, αφού κάμερα ασφαλείας κοντινού σπιτιού στο πάρκο Χατζηδήμου κατέγραψε το γεγονός.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο αν. υπουργός Γ. Μουζάλας, είπε πως κατά πάσα πιθανότητα, άμεσα, θα λειτουργήσει δεύτερο λιμάνι στο Σίγρι, ώστε να μην κατεβαίνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. «Λειτουργούσε παλιά και ετοιμάζεται σε λίγες μέρες. Να μπορεί να δέσει καράβι και να πάρει πρόσφυγες. Δημιουργούνται χώροι πρώτης φιλοξενίας, στοιχειώδη πράγματα, ώστε οι καταγραφές να γίνονται πιο γρήγορα και να φεύγουν. Η Μυτιλήνη έχει τώρα 15.000 με 17.000 πρόσφυγες και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες, γνωστές και μη γνωστές», τόνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλά προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους (2020-04-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η μετακίνηση προσφύγων (2019-10-23 00:00:00.0)
Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς από τα νησιά (2016-02-27 00:00:00.0)
Βύθιση σκάφους με εφτά νεκρούς πρόσφυγες (2015-10-16 00:00:00.0)
Κατά χιλιάδες στον Πειραιά, συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους, με αβέβαιο τον προορισμό... (2015-08-25 00:00:00.0)
Ασφαλές, ακυβέρνητο πλοίο... (1998-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ