Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Συνδικαλισμός με εξώδικα!

Σοβαρές καταγγελίες της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης»

Τη στιγμή που τα προβλήματα πνίγουν τους τυφλούς, η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), όχι μόνο δείχνει αδράνεια, αλλά αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης για την αποτροπή κινητοποιήσεων, που θα είχαν ως αποτέλεσμα το θρυμματισμό της συναινετικής εικόνας.

Αυτά προκύπτουν από καταγγελίες των «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΕΣΚ του ΠΣΤ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Κι όχι μόνο αυτό: Αλλά στην κριτική που άσκησε και τα θέματα που έθεσε η ΕΣΚ, η πλειοψηφία του ΠΣΤ απάντησε με εξώδικο, με το οποίο προκαταβολικά θεωρεί «ποινικά κολάσιμη πράξη» για κάθε «ενέργειά σας για τη διά της βίας κατάληψη γραφείου», «που αν τελεστεί θα αναγκάσει το Διοικητικό Συμβούλιο να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου απ' τα αρμόδια πολιτειακά όργανα».

Ετσι, λοιπόν, θεωρεί το συνδικαλισμό η φιλοκυβερνητική ηγεσία του ΠΣΤ, τη στιγμή μάλιστα που - πέραν των άλλων - αρνείται να παραχωρήσει γραφεία στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.

Η ΕΣΚ ζήτησε να γίνεται με διαφάνεια η διαχείριση των χρημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι για να ελέγχεται αυτός ο μηχανισμός του Συλλόγου έχει προσληφθεί ως υπάλληλος με παχυλό μισθό ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) Γ. Βαρδακαστάνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1999. Μάλιστα, πόρισμα ειδικής επιθεωρήτριας ανέφερε ότι ο Γ. Βαρδακαστάνης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα υπαλληλικά του καθήκοντα.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, είναι επίσημα καταγεγραμμένοι μόνο στο Σύλλογό μας 100 νέοι άνεργοι απόφοιτοι της σχολής τηλεφωνητών, κατήγγειλε η ΕΣΚ.

Το Μάρτη του 2000 διέρρευσε στον Τύπο παράνομα, λόγω προεκλογικής περιόδου, η προκήρυξη για τις προσλήψεις ΑΜΕΑ με τον ειδικό νόμο 2643 του '98. Τότε έγινε όργιο με τις υποσχέσεις. Μόνο στην Αττική υποβλήθηκαν 10.000 αιτήσεις για 250 θέσεις αναπήρων και συγγενών τους. «Το προκλητικό, τόνισε η ΕΣΚ, είναι ότι όλοι ήξεραν πως η προκήρυξη δεν αφορούσε θέσεις πραγματικά αναπήρων και, βεβαίως, τυφλών τηλεφωνητών. Δεκαπέντε μήνες μετά το διαγωνισμό, τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί. Ομως, κυβέρνηση και κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν μπορούν πλέον να αποκρύψουν το φιάσκο. Οι ανάπηροι που προσλαμβάνονται είναι ελάχιστοι. Γι' αυτό άλλωστε, για τα μάτια του κόσμου, η ΕΣΑΕΑ και ο ΠΣΤ για τις 22 και 24 Μάη, αντίστοιχα, είχαν ανακοινώσει κινητοποιήσεις, που δεν πραγματοποίησαν, γιατί προφανώς αυτή ήταν η κυβερνητική εντολή, προκειμένου να μη δυσκολευτεί παραπέρα η θέση της με τους αναπήρους στο δρόμο, μαζί με όλο το λαό που είχε ξεσηκωθεί για το Ασφαλιστικό».

Μερικά από τα προβλήματα, όπως τα απαρίθμησε η ΕΣΚ, είναι:

  • Οι δύο σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κυριολεκτικά, βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Οι νέες τεχνολογίες των Η/Υ, που οι τυφλοί κάνουν μαζικά χρήση για πάνω από μια 10ετία στη χώρα μας, στα εκπαιδευτικά κέντρα των τυφλών δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.
  • Η παραγωγή βιβλίων Braille περιορίζεται όπως όπως στην κακέκτυπη αναπαραγωγή, και αυτή καθυστερημένη, των κοινών σχολικών βιβλίων. Οι μαθητές προσανατολίζονται στο όνομα της δήθεν ένταξης στα κοινά σχολεία με καταστροφικά αποτελέσματα για την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.
  • Από τους 250 μαθητές που εκπαιδεύονταν πριν 20 χρόνια στις σχολές τυφλών, τώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δε φτάνουν τους 100.
  • Τον Οκτώβρη του 1998 ολοκληρώθηκε δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας για την ανάθεση σε τυπογραφείο της παραγωγής βιβλίων με μεγεθυμένα γράμματα για τα παιδιά που έχουν κάποια όραση. Ενώ ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, λόγω της πάλης συμφερόντων, ποτέ δεν έγινε η σχετική ανάθεση. Εδώ σημειώνουμε ότι τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτά τα βιβλία πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000.
  • Στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80, οι τυφλοί φοιτητές έπαιρναν ειδικό εξοπλισμό, μαγνητόφωνα και γραφομηχανές αξίας 350.000 με τιμές του 1979. Τώρα ούτε ο τυφλός μαθητής, ούτε ο τυφλός φοιτητής παίρνουν τίποτα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσβάσταχτα η οικογένεια, αν έχει βέβαια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ