Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Τριακόσιους λιγότερους θέλει η «Λαφάρζ»

Την εφαρμογή «κινήτρων» αποχώρησης των εργαζομένων ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Ομίλου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - Τσιμέντα Χαλκίδας τα οποία και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, προκειμένου η επιχείρηση να διασφαλίσει αύξηση των κερδών της με εντατικοποίηση της εργασίας και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού κατά 300 εργαζόμενους!

Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα με «πλουραλισμό» προτάσεων για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», μεταθέσεις, προσλήψεις παιδιών εργαζομένων. Δε σταματά όμως μόνο στα παραπάνω αλλά σε ένδειξη «ενδιαφέροντος»... προσφέρει «συνδρομή στην εξεύρεση απασχόλησης (!!)» και «βοήθεια για ξεκίνημα νέας επιχείρησης» αν ο εργαζόμενος στον όμιλο, αποφασίσει να αποχωρήσει!

Το πρώτο «πακέτο» της πρότασης αναφέρεται σε εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Αυτοί θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και επιπλέον 10% αυτής ή των αποδοχών του τελευταίου, πριν την αποχώρηση, έτους (επιλογή του εργαζόμενου). Το δεύτερο «πακέτο» της πρότασης αφορά τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» για περίοδο 3 μηνών, αρχής γενομένης από 2/7/2001. Η πολυεθνική προσφέρει πρόσθετη αποζημίωση 50% πέραν του νόμιμου και επιπλέον 20% με βάση τη νόμιμη αποζημίωση για κάθε προστατευόμενο παιδί τους, όπως και για μη εργαζόμενη σύζυγο. Επίσης θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια δραχμές για κάθε έτος, που υπολείπεται η ηλικία τους από τα 60 χρόνια και κατ' ανώτατο όριο μέχρι 5 έτη.

Τρίτο «πακέτο» αποτελούν οι μεταθέσεις σε οποιονδήποτε τόπο δραστηριότητας του «Ηρακλή» αλλά διατηρεί το δικαίωμα η εταιρία να κάνει δεκτές αιτήσεις, μόνο κατά την κρίση της.

Τέταρτο «πακέτο» αποτελεί η πρόσληψη παιδιού εργαζόμενου, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της επιχείρησης, αν όμως ο εργαζόμενος γονιός αποχωρεί λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση μόνο.

Το πέμπτο «πακέτο» αναφέρεται στη «βοήθεια» που «προσφέρει» ο όμιλος, στη συνδρομή του «για εξεύρεση απασχόλησης» ούτως ώστε από σταθερή απασχόληση που είχε μέχρι τώρα, να αποχωρήσει «οικειοθελώς» με τη νόμιμη αποζημίωση και να συμφωνήσει με σύμβαση ορισμένου χρόνου με την «υπηρεσία εξεύρεσης άλλης εργασίας» (outplacement service)!

Και τέλος το έκτο «πακέτο» αφορά τη «βοήθεια» για ξεκίνημα νέας επιχείρησης. Δηλαδή, αφού ο εργαζόμενους αποχωρήσει, ο όμιλος προσφέρεται να του παράσχει «επαγγελματική συμβουλή» για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης. Η εταιρία πληρώνει το 50% του κόστους μιας τέτοιας οικονομικής συμβουλής και μέχρι του ποσού του 1 εκατομμυρίου δραχμών.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος ΑΓΕΤ - Τσιμέντα Χαλκίδας (μετά τη συγχώνευση), άλλαξε οριστικά και πάλι «χέρια» περνώντας στη γαλλική πολυεθνική «Lafarge» που εξαγόρασε τη μέχρι τώρα κάτοχο των μετοχών του ομίλου, εγγλέζικη πολυεθνική «Blue Circle». Αναδεικνύεται έτσι η «Lafarge», μέλος του καρτέλ του τσιμέντου, πρώτη στην παραγωγή με 150.000.000 τόνους ετησίως, αποφέροντας αστρονομικά κέρδη στην πολυεθνική.

Τα σωματεία του χώρου τηρούν μια «ένοχη» σιγή για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρ' ότι δέκα σωματεία του ομίλου διακήρυξαν την αντίθεσή τους και εκτίμησαν ομόφωνα ότι «μοναδικός στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι η μείωση του εργατικού κόστους, με παράλληλη μείωση του προσωπικού, με εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμογή πολυειδικότητας και συνακόλουθα τη μείωση των δραστηριοτήτων του ομίλου», εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίδραση.

Απ' αυτές τις προτάσεις της πολυεθνικής γίνεται φανερό ότι το κεφάλαιο μπορεί να διαθέτει χρήματα και εκατομμύρια, για την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων για να αυξήσει στη συνέχεια το ποσοστό κέρδους του, όχι, όμως, για να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης ή να παραχωρήσει αυξήσεις και δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου.

Γι' αυτό η πάλη των εργαζομένων πρέπει να στραφεί στη ρήξη με την πολιτική των μονοπωλίων που εκφράζει η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, οι οποίες ξεπούλησαν και παρέδωσαν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και στην απόρριψη των δήθεν «κινήτρων».


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μείωση προσωπικού και εκποιήσεις (2003-11-07 00:00:00.0)
«Οχι» στο πρόγραμμα απολύσεων (2000-06-08 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι (2000-06-07 00:00:00.0)
Σε ασφυκτικό κλοιό ιταλικών πολυεθνικών (1997-06-29 00:00:00.0)
ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ του ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ (1996-11-23 00:00:00.0)
Δραστική μείωση προσωπικού (1996-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ