Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ

Ο ΙΣΑ, ο ΟΣΑ και η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής αποφάσισαν 24ωρη απεργία για αύριο και συμμετοχή στη συγκέντρωση του Συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ, που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας, στις 10.30 π.μ.

Στιγμιότυπο απ' τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ
Στιγμιότυπο απ' τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ
Με την έμπρακτη αλληλεγγύη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), των οδοντογιατρών, των εξωνοσοκομειακών γιατρών και των φαρμακοποιών συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ για τέταρτη βδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και ζητώντας να σταματήσει το αποικιοκρατικό καθεστώς των συμβασιούχων, που κρατά ομήρους 5.500 γιατρούς του Ιδρύματος οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ετσι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) κήρυξαν για αύριο 24ωρη απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ.

Η απεργία των γιατρών συνεχίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής που κυμαίνονται στο 90-100%. Ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του καλεί την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και όλα τα κλαδικά σωματεία να πάρουν μέρος στην απεργία καθώς και στη συγκέντρωση που οργανώνει ο Σύλλογος Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά αύριο στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10.30 π.μ. «Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων υπουργείων, να ανοίξει στο φως τα χαρτιά της, να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ως προς το μέλλον του ΙΚΑ και των γιατρών του», επισημαίνει ο ΙΣΑ και ζητά να αποδεχτεί το αυτονόητο πως «λύσεις χωρίς την αποδοχή και τη στήριξη των λειτουργών της Υγείας δεν ευοδώνονται».

Επίσης, ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί σοβαρά στους σχεδιασμούς της ότι οι γιατροί του ΙΚΑ αποτέλεσαν τον κορμό της ΠΦΥ και ότι πρέπει να άρει με σαφή αποτύπωση στο σχέδιο νόμου τη διαιωνιζόμενη αδικία σε βάρος των συμβασιούχων του ΙΚΑ.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) και η Εξωνοσοκομειακή Ενωση Γιατρών Αττικής με ανακοινώσεις τους καλούν τα μέλη τους στην αυριανή 24ωρη απεργία.

Ο ΟΣΑ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το είδος του νέου φορέα με το υπερταμείο, ενώ υπονομεύεται το εργασιακό καθεστώς των υπηρετούντων γιατρών. Επίσης, ζητά την αναβάθμιση της ΠΦΥ, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και την οικονομική και επιστημονική αξιοπρέπεια των λειτουργών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, και το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των ασφαλισμένων του ιδρύματος. «Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, οι ασφαλισμένοι πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εξεταστούν έχουν επιπλέον ένα σοβαρότατο πρόβλημα προμήθειας φαρμάκων. Οι ασθενείς πολλές φορές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα φάρμακα και στη συνέχεια να εισπράξουν τα χρήματα από το ΙΚΑ. Αλλωστε, τις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν την απάντηση ότι η είσπραξη των χρημάτων θα γίνει μετά από 20 ημέρες έως και 3 μήνες! Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ασκούν πιέσεις στα φαρμακεία για να τους δοθούν τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί, όμως, όπως είναι γνωστό, δεν επιτρέπεται να "δανείσουν" φάρμακα και κινδυνεύουν με βαρύτατες ποινές σε τυχόν έλεγχο, αν "συλληφθούν" να εξυπηρετούν ασθενείς. Λόγω της θέσης και του λειτουργήματός μας, βιώνουμε καθημερινά δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο».

Ωστόσο, όμως, ο ΠΦΣ στέκεται σε ίση απόσταση καθώς καλεί με τον ίδιο τρόπο τόσο την κυβέρνηση - που είναι υπεύθυνη για την κατάσταση - όσο και τους γιατρούς του ΙΚΑ να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο λύσης που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γιατρών και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ