Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Εγινε για να κρίνει αδικαιολόγητη την απεργία!

Και παρέπεμψε για λύσεις στη Διοίκηση του ΙΚΑ

Οι δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Υγείας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Οι δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Υγείας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Η χτεσινή διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ είχε ως στόχο να εμφανίσει την κυβέρνηση ως τον πρωταγωνιστή που μπορεί να δίνει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα, αλλά και να ανεβάσει το καταρρακωμένο κύρος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Λύση βέβαια δεν έδωσε. Αποκάλυψε όμως ξεκάθαρα το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Ετσι αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε και πάλι την απεργία αδικαιολόγητη, ενώ δήλωσε ότι το ΙΚΑ θα πάρει τα πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη δε συζητήθηκε καθόλου το θέμα του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, αλλά κάποια μέτρα που θα τα ανακοινώσει ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -εκτός από τον Τ. Γιαννίτση- συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης και ο Διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος - ο οποίος δεν παραβρέθηκε στις δηλώσεις των υπουργών.

«Αυτή ήταν η δήλωση»...

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε: «Εδώ και πολλές ημέρες - πολλές εβδομάδες- το ΙΚΑ βρίσκεται σε μια απεργία η οποία είναι αδικαιολόγητη, έχει καταταλαιπωρήσει πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα σε μια ευαίσθητη περίοδο. Το ΙΚΑ θα αναλάβει να πάρει όλα τα πρακτικά μέτρα για να μειωθεί ή να απαλειφθεί η ταλαιπωρία αυτή. Οποιες δυνατότητες υπάρχουν θα εξαντληθούν. Τα δύο υπουργεία από κει και πέρα, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και στους γιατρούς, θα είναι σε επαφή ώστε στα πλαίσια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για το πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης, να εξετάσει και τα θέματα των γιατρών, ώστε να αξιοποιηθεί το ιατρικό αυτό δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οταν όμως ρωτήθηκε αν θα μονιμοποιηθούν οι γιατροί ο Τ. Γιαννίτσης απάντησε: «Αυτή ήταν η δήλωση»!

Η δήλωση αυτή, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, ήταν συγκεκριμένη με την έννοια ότι παραπέμπει στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου περί της μεγίστης αξιοποίησης των γιατρών, σε όποιο σχέδιο αποφασιστεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχτεί «λογικές περί μονιμότητας στο σύστημα Υγείας», όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος στις 29.6.2001.

Πάντως ερωτηθείς ο Τ. Γιαννίτσης για την περίπτωση επιστράτευσης των γιατρών, καθώς έχουν αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τον Αύγουστο, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι δε συζητήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο στη σύσκεψη.

«Ανύπαρκτο» νομοσχέδιο και υπαρκτή πολιτική

Με επιχειρήματα περί της ανυπαρξίας του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ προσπάθησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας να απαντήσει στα αιτήματα των γιατρών δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι το θέμα το αντιμετωπίζουν οι δύο υπουργοί - οι οποίοι μετά τη σύσκεψη παρέπεμψαν στο διοικητή του ΙΚΑ.

«Το θέμα αυτό, είπε ο Δ. Ρέππας, και το οποίο είναι πολύ σημαντικό και μας απασχολεί, το αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Είναι συνεχής η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής των δύο συναρμοδίων υπουργείων. Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το θέμα αυτό από την πρώτη στιγμή. Εχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η σημερινή (σσ χτεσινή) σύσκεψη, μεταξύ των άλλων, έχει και αυτό το στόχο: Να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές, προκειμένου με σχεδιασμένο τρόπο να οδηγηθούμε σε λύση».

«Η απεργία αυτή, συνέχισε ο Δ. Ρέππας, ξεκίνησε και πραγματοποιείται για ένα ανύπαρκτο νομοσχέδιο. Διατυπώθηκε, δηλαδή, μια εκ των προτέρων αντίρρηση σε ένα κείμενο νομοσχεδίου, το οποίο ουδέποτε έχει καταρτιστεί μέχρι τώρα. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι, ανταποκρινόμενοι στην ευθύνη τους -ιδιαιτέρως οι γιατροί των οποίων ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός, πολύ νευραλγικός για να λειτουργεί ένα σύστημα υγείας, για να παρέχεται περίθαλψη και νοσηλεία στους ασφαλισμένους ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι το ΙΚΑ- πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης και να ανταποκριθούν σε αυτό που και οι πολίτες απαιτούν».

Και ο Δ. Ρέππας, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιοδήποτε δέσμευση για την τύχη των συμβασιούχων γιατρών, κατέληξε: «Η κυβέρνηση από την πλευρά της, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερβούμε αυτή την κρίση και να επιτύχουμε μια λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ