Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ανοιχτή συζήτηση για την ένταση προτείνει ο Μαδούρο

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στη βόρεια πολιτεία της Ζούλια επρόκειτο να συνεδριάσει χτες αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε με στόχο η κυβέρνηση να ελέγξει την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες βδομάδες στα σύνορα με την Κολομβία. Θυμίζουμε ότι μετά την πολιτεία της Τάτσιρα, η Ζούλια ήταν η επόμενη στην οποία έκλεισαν συνοριακά περάσματα, προκειμένου να μπει με κάποιο τρόπο φρένο στο λαθρεμπόριο καυσίμων, άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση ανθρώπων και η πορνεία, αλλά και η δράση αντιδραστικών ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα.

Χτες, ο κυβερνήτης της Ζούλια, Φρανσίσκο Αριας, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», πως το πρώτο 24ωρο μετά την έκδοση του διατάγματος επικράτησε ηρεμία στην περιοχή. Ο ίδιος σημείωσε ότι κατ' εξαίρεση συμφωνήθηκε να επιτραπεί η μετακίνηση για τους ιθαγενείς Γουαγιού, ως ένδειξη σεβασμού στον πολιτισμό και στον τρόπο οργάνωσης των κοινοτήτων τους, που εκτείνονται κατά μήκος της μεθορίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, πρότεινε να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή μια δημόσια συζήτηση - με συμμετοχή από την Κολομβία αλλά και άλλες χώρες - «σχετικά με τα μέτρα που πάρθηκαν στη μεθόριο για να μετατραπεί η περιοχή σε ζώνη ασφάλειας και ειρήνης». Η ένταση στη μεθόριο των δύο χωρών αξιοποιείται διεθνώς για να δυναμώσει η επίθεση στη βενεζουελάνικη κυβέρνηση, δεδομένης της «δυσαρέσκειας» που προκαλεί η μη ευθυγράμμισή της με μια σειρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ