Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες επιθέσεις σε γραφεία του HDP και αλλού

Διευρύνεται η ένταση μεταξύ του τουρκικού κράτους και των υποστηρικτών του ΡΚΚ, ως έκφραση της ευρύτερης ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα

Από τις χτεσινές επιθέσεις εθνικιστών σε εφημερίδες και γραφεία κομμάτων
Από τις χτεσινές επιθέσεις εθνικιστών σε εφημερίδες και γραφεία κομμάτων
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη νέα κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία ευνοούν οι δεκάδες επιθέσεις που έγιναν την περασμένη νύχτα (Τρίτης προς Τετάρτη) στα γραφεία του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και πολλές ακόμα πόλεις. Τμήματα συγκεντρωμένων που έπαιρναν μέρος σε αντι-κουρδικές διαδηλώσεις κατευθύνθηκαν στα αντίστοιχα κτίρια με πέτρες κτλ., ακόμα και πυρπολώντας τα. Εκπρόσωποι του HDP έκαναν λόγο για πάνω από 120 επιθέσεις και καταγγέλλουν πως οι περισσότερες έγιναν με την ανοχή των δυνάμεων ασφαλείας.

Επίσης, νέα επίθεση ενόπλων (η δεύτερη μέσα σε δύο μέρες) σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και εναντίον της εφημερίδας «Χουριέτ» (που τον τελευταίο καιρό βρέθηκε στο στόχαστρο και του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για την αντιπολιτευτική της γραμμή).

Χτες, ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ανατολικό Ντιγιαρμπακίρ, επανέλαβε ότι η κατάσταση ειδικά στις ανατολικές επαρχίες δεν επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοέμβρη, κατηγόρησε ευθέως για τις επιθέσεις εναντίον του HDP το ισλαμιστικό AKP των Ερντογάν - Νταβούτογλου και τη ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες) και απηύθυνε κάλεσμα τερματισμού των συγκρούσεων μεταξύ τουρκικού στρατού και ΡΚΚ. Ακόμα, ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε: «Δεν αποφασίσαμε εμείς να βυθίσουμε τη χώρα στον πόλεμο (...) Αυτό είναι απόφαση η οποία ελήφθη από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση. Θέλουν να μας πουν ότι "εάν δεν μας δώσετε 400 βουλευτές, θα το πληρώσετε"». Ο ίδιος στις δηλώσεις του, απευθυνόμενος στους Κούρδους, φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι δικαίωμά σας να απαντήσετε σε όσους προσπαθούν να κάψουν τα σπίτια, τα μαγαζιά και το κτίριο του κόμματός σας. Κάντε τους να μετανιώσουν για ό,τι κάνουν. Ολοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανάλογα μέσα για να αμυνθούν».

Το κλίμα οξύνεται ολόπλευρα, με τα αστικά ΜΜΕ να υψώνουν τους τόνους και αρθρογράφους να χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς (ο Ντεμιρτάς αποκαλείται «δολοφόνος» από έντυπα που πρόσκεινται στο AKP), ενδεικτικό και αυτό της ατμόσφαιρας. Ορισμένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον καταστημάτων Κούρδων αλλά και οι απόπειρες λιντσαρίσματος Κούρδων. Τα περισσότερα ΜΜΕ συνδέουν τις επιθέσεις με φανατικούς οπαδούς του ΑΚΡ αλλά και εθνικιστές από το χώρο του ΜΗΡ.

Τροφή στο νέο γύρο αντι-κουρδικών εκδηλώσεων έδωσαν οι πολύνεκρες επιθέσεις που αποδίδονται σε δυνάμεις του ΡΚΚ, με αποτέλεσμα μόνο μέσα σε δύο μέρες να σκοτωθούν πάνω από 30 Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Η κυβέρνηση έσπευσε να διευρύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά «τρομοκρατών» (όπως αποκαλεί κύρια το ΡΚΚ και, δευτερευόντως, αφού βέβαια χρόνια στήριξε την ανάπτυξή του, το «Ισλαμικό Κράτος») με αεροπορικές επιδρομές αλλά και την «προσωρινή» αποστολή χερσαίων δυνάμεων σε ιρακινά εδάφη (προς καταδίωξη μαχητών του ΡΚΚ, όπως ισχυρίζεται). Η υπόθεση αξιοποιείται για την προώθηση των σχεδιασμών με τους οποίους η τουρκική αστική τάξη θέλει να προστατεύσει τη θέση της στην περιοχή, να διασφαλίσει τα σύνορα και το ρόλο της σε μια περίοδο πολύμορφων ανακατατάξεων.

Ολα τα παραπάνω εξελίσσονται σε μια περίοδο και εντατικών διεργασιών στο ίδιο το εσωτερικό πολλών κομμάτων. Μεθαύριο, Σάββατο, ξεκινά το τακτικό συνέδριο του AKP και σύμφωνα με ρεπορτάζ αναμένονται σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στα κεντρικά του επιτελεία αλλά και στη λίστα υποψηφίων που θα καταρτίσει για τις εκλογές, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει στον κουρδικό πληθυσμό για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

  • Τέλος, η αστυνομία προχώρησε σε νέα έφοδο σε γραφεία του ομίλου «Κόζα», που συνδέεται με το περιβάλλον του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, σφοδρού αντιπάλου του Ερντογάν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ