Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Συνωστισμός» προθύμων δήθεν κατά των τζιχαντιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία, που εμφανίστηκαν προσφάτως έτοιμες να βομβαρδίσουν τη βόρεια Συρία με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), χτες ήρθε η σειρά του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, να αναγγείλει την αύξηση του ρόλου της χώρας του στην εκεί ιμπεριαλιστική επέμβαση δυτικών και αραβικών δυνάμεων.

Ο Αμποτ επιχείρησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της χώρας του στις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία λέγοντας ότι «είναι απαραίτητες για να καταστραφεί η αίρεση θανάτου του ΙΚ, για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή και να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος της Αυστραλίας και τον υπόλοιπο κόσμο». Σε μία προσπάθεια να παρακάμψει νομικά «εμπόδια», ο Αμποτ επικαλέστηκε τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας του και το δικαίωμα «συλλογικής αυτοάμυνας» που χρησιμοποίησαν και άλλες χώρες και στην περίπτωση της δήθεν «αντιμετώπισης» του «ΙΚ» στο Ιράκ.

Η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» σε άρθρο της επιχείρησε χτες να συνδέσει την απόφαση εταίρων των ΗΠΑ όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Αυστραλία για συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία με τα διογκούμενα κύματα προσφύγων που κατακλύζουν τη «Γηραιά Ηπειρο». Παραθέτει μάλιστα δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ, ότι οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα «ανάγκασαν πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες να εστιάσουν ξανά σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης σε Συρία και Ιράκ».

Στον αντίποδα τέτοιων προσπαθειών στάθηκε (για τους δικούς του λόγους) ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτζ, που από την Τεχεράνη δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ΒΕΛΤ πως το Ιράν και η Ρωσία θα πρέπει να βοηθήσουν τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του «ΙΚ», εκτιμώντας ότι στην προσπάθεια «εξεύρεσης λύσης στη συριακή σύρραξη θα πρέπει σαφώς να συμμετάσχουν Ιράν και Ρωσία...».

Στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακάροβα, κατηγόρησε τη Δύση ότι δημιουργεί «περίεργη υστερία» γύρω από τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία μολονότι είναι πασίγνωστη η ρωσο-συριακή συνεργασία. Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ, επικαλούμενο αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, μετέδωσε ότι η Ελλάδα έδωσε στη Ρωσία την άδεια διέλευσης ρωσικών αεροσκαφών με προορισμό τη Συρία στις 31 Αυγούστου από τις 1- 24 Σεπτέμβρη.

Τέλος, χτες στη βορειοδυτική Συρία, που πλήττεται από ισχυρότατη αμμοθύελλα εδώ και δύο μέρες, τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες φέρεται πως ανάγκασαν το συριακό στρατό να εγκαταλείψει την τελευταία στρατιωτική βάση στην επαρχία Ιντλίμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ