Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα, «παραδοτέα» με το κλείσιμο της κάλπης

«Αισιόδοξος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από τις εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Σάββατο, στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου», παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, που σημαίνει την επίτευξη όλων των προβλεπόμενων αντιλαϊκών στόχων ή ακόμη και την εφαρμογή νέων συμπληρωματικών μέτρων σε περίπτωση εμφάνισης «αστοχιών», όπως, για παράδειγμα, στα φορολογικά έσοδα.

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπουργοί της Ευρωζώνης έκαναν σαφή την ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης το «συντομότερο δυνατό», καθώς η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη, όταν θα «πρέπει» να έχουν ψηφιστεί και τα επόμενα προαπαιτούμενα μέτρα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση «τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της». Το ίδιο στίγμα έδωσε και ο επίτροπος της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας για το γεγονός ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση εργάζεται «εποικοδομητικά» για την προετοιμασία των προαπαιτούμενων δράσεων. Σε αυτές, όπως είπε, συγκαταλέγονται η σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σχολιάζει ότι το «πρόγραμμα» βρίσκεται σε «καλή τροχιά», τονίζοντας ότι η επόμενη δόση (3 δισ. ευρώ) μπορεί να εκταμιευτεί το Νοέμβρη, «εφόσον και όταν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα».

Η «οικειοποίηση» των μνημονίων

«Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης». Αυτό τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στον σωστό δρόμο. Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανόμενη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Ελληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια του πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο»...

Σχετικά με τις διεργασίες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγχρονισμός στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι όλες οι χώρες «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτύχουν τα ίδια βήματα ενσωμάτωσης την ίδια στιγμή». «Στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη σχέση της νομισματικής ένωσης με τους εταίρους στην ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση «πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως με τους Βρετανούς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Γκ. Ετινγκερ, αρμόδιου για την ψηφιακή οικονομία: «Σε κάθε περίπτωση, ο Τσίπρας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ελπίζω να εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, από μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας». Παράλληλα, εκτίμησε πως η «Ελλάδα μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που έχει υποσχεθεί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ