Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς συντονισμό ΗΠΑ - Ρωσίας με στόχο τους τζιχαντιστές;

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται τα σκληρά παζάρια που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα Αμερικανοί και Ρώσοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι στις πλάτες του λαού της Συρίας, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων τους με κοινό «συνδετικό» κρίκο το σχέδιό τους για καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή.

Την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014, οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, και ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, είχαν 50λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Συρία. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις μεταξύ τους επαφές και να συντονίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις με κοινό στόχο την πάταξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» ώστε να μην «μπερδεύεται» ο ένας στα πόδια του άλλου.

Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι ο Κάρτερ σημείωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ο στόχος συντριβής των τζιχαντιστών θα πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα με την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία (δηλαδή, με την απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία...). Αυτό όμως για την ώρα δεν βρίσκει σύμφωνη τη ρωσική πλευρά, που στηρίζει ξεκάθαρα (πολιτικά και στρατιωτικά) τον Πρόεδρο Ασαντ. Οι αναλυτές του Γαλλικού Πρακτορείου εκτιμούν, ωστόσο, ότι η πρόσφατη ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής βοήθειας στη Λατάκεια της Συρίας (με μαχητικά τζετ, στρατιωτικά ελικόπτερα, πυραύλους αέρος - εδάφους, μονάδες πυροβολικού, πολεμοφόδια κ.ά.) «αυξάνει τις πιθανότητες για κοινές αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας» σε βάρος των τζιχαντιστών του «ΙΚ» στη Συρία. Αυτό πάντως δεν κατέστη ξεκάθαρο από την τηλεφωνική επικοινωνία Σόιγκου - Κάρτερ.

Ενδιαφέρουσες ήταν όμως και οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε χτες τριήμερη επίσκεψη με κεντρικό στόχο την ανανέωση των προσπαθειών για μία «ευρύτερη αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους» και την «επανεκκίνηση» της (νεκρής εδώ και πολύ καιρό) διπλωματικής διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Ο Κέρι, σε αντίθεση με τον Κάρτερ, δεν πρόταξε ως φλέγον το ζήτημα απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία, μολονότι αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα της λεγόμενης «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει υπό συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό, «σε ένα ή δύο μήνες»... Εντούτοις, σημείωσε, πριν από τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ, το Σάββατο, ότι «είναι σημαντικό να βρεθεί μία πολιτική συμφωνία για τη Συρία που θα τερματίσει τις κακουχίες του συριακού λαού». Ο Κέρι, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ρωσίας τονίζοντας ότι οι δύο αξιωματούχοι «μίλησαν εκτενώς για την άνοδο του ΙΚ στη Συρία και ότι αυτό θα πρέπει να καταστραφεί, να σταματήσει εντελώς...». Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «μοιράζονται κοινό έδαφος με τη Ρωσία» τουλάχιστον όσον αφορά στο ζήτημα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του «ΙΚ», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ευρώπη «να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση»...

Αντίθετα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν είδε τη ρωσική ανάμειξη στη Συρία ως μέρος της λύσης αλλά ως μέρος του προβλήματος, αφού δήλωσε ότι η «κρίση στη Συρία γίνεται πιο περίπλοκη έπειτα από τη ρωσική ανάμειξη στην αντιμετώπιση του ΙΚ», εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις της βρετανικής κυβέρνησης για «οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στη Συρία». Ο Χάμοντ τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον (που έχει αναγγείλει πως θα ξεκινήσει «σύντομα» αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία) «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στη Συρία και ότι αναπροσαρμόζει αναλόγως και συνεχώς την πολιτική της. Οι πιθανές αεροπορικές επιδρομές της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία διχάζουν τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν καθώς οι μισοί «υπουργοί» της «σκιώδους κυβέρνησής του» είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ των βομβαρδισμών, σε αντίθεση με τη θέση του αρχηγού τους που είχε προσφάτως αντιταχθεί σε πιθανές βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία, προτιμώντας (όπως ισχυρίστηκε) πολιτικές και διπλωματικές λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, η εντεινόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων «ανακατεύει» τη στρατιωτική και διπλωματική τράπουλα στην περιοχή, δίχως βεβαίως αυτό να σημαίνει πως θα αποβεί προς όφελος των λαών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ