Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Κάμερον

Συζητήθηκαν ο ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό και θέματα Ενέργειας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ --

Οτι το Λονδίνο δεν επιθυμεί να διατηρηθεί το καθεστώς των «εγγυητριών δυνάμεων» επανέλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στη Ντάουνινγκ Στριτ την περασμένη Παρασκευή. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις που έκανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης, να αναφέρω τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων».

Αυτό φυσικά δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Βρετανία θα παραιτηθεί από τη θέση που μέχρι σήμερα εξασφάλιζε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ειδική «παρουσία» της στην Κύπρο. Αλλωστε, φαίνεται ότι δεν διαπραγματεύεται για κανένα λόγο την παραμονή των στρατιωτικών της βάσεων στο νησί, που της διασφαλίζουν σημαντικό πλεονέκτημα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή. Αλλαγές στο καθεστώς των «εγγυήσεων» στην Κύπρο, στη σημερινή τάξη πραγμάτων και μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δε σημαίνει ότι θα εκλείψουν οι απειλές για τον κυπριακό λαό, ειδικά σήμερα που και η κυπριακή πλευρά διεκδικεί όλο και αμεσότερη συμμετοχή της στις διεργασίες και τις αντιλαϊκές επιδιώξεις διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι στη συνάντηση Αναστασιάδη - Κάμερον «έγιναν πιο συγκεκριμένες αναφορές ως προς το ρόλο που μπορεί να παίξει η Βρετανία». Ακόμα είπε ότι «συζητήθηκαν θέματα Ενέργειας, οι εξελίξεις στην περιοχή μετά και τα αποτελέσματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου και πώς μέσα από συνέργειες στην περιοχή, μπορεί η Ανατολική Μεσόγειος να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, ενώ συζητήθηκαν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον τομέα της ασφάλειας».

Η σχετική ανακοίνωση της βρετανικής πρωθυπουργίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός προσέφερε την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την κατεύθυνση μιας λύσης», ενώ σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για «μια πραγματική ευκαιρία (σ.σ. που υπάρχει σήμερα για το Κυπριακό), όταν υπάρχουν τόσα άλυτα προβλήματα στον κόσμο. Αν μπορέσουμε να επιδείξουμε ότι ο διάλογος, η καλή πίστη και η καλή συζήτηση μπορούν να φέρουν μια συμφωνία, θα ήταν κάτι σπουδαίο για την Ευρώπη, θα ήταν κάτι σπουδαίο για την Κύπρο, κάτι πολύ σπουδαίο για τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ