Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ
«Παράθυρο» η πιστοποίηση για φτηνότερους ναυτεργάτες

Καταγγέλλουν τις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφουν οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των εφοπλιστών

Τις διακρατικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με χώρες εκτός ΕΕ για το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων.

«Κύριο χαρακτηριστικό των διακρατικών συμφωνιών που έχουν επισυνάψει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με αυτές τις χώρες, είναι οι ναυτεργάτες να αμείβονται με το μισθό της χώρας που προέρχονται, χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία και να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία και εξηγούν:

«Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με την εγκύκλιο Νο 7529/9-9-2015, ενημερώνει τα μέλη της για τις χώρες εκτός ΕΕ, στις οποίες το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών αναγνωρίζεται από την ΕΕ. Στην εγκύκλιο διευκρινίζει ότι "είναι δυνατή η ναυτολόγηση σε πλοία υπό ελληνική σημαία ναυτικών, κατόχων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητος, που εκδόθηκαν από κάποια εκ των αναφερόμενων στον πίνακα χωρών".

Στις 45 χώρες που περιλαμβάνονται στον πίνακα, αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής: Αλγερία, Μπαγκλαντές, Πράσινο Ακρωτήρι, Αίγυπτο, Γκάνα, Ιράν, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μιανμάρ, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα κ.ά.».

Τα Σωματεία επισημαίνουν, επίσης, ότι «οι ΣΣΕ δεν έχουν ανανεωθεί για το 2015, στα ποντοπόρα και μεσογειακά από το 2010, ενώ στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, στο Ν.4334/2015, είναι η απελευθέρωση των συνθέσεων των πλοίων στις θαλάσσιες μεταφορές».

Καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία «να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, που μας επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ