Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη του Ιρανού υφυπουργού Εξωτερικών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι η Τεχεράνη παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις γύρω από το Κυπριακό υπογράμμισε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ιμπραήμ Ραχιμπούρ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία, την οποία μάλιστα συνέδεσε και με το «ενδιαφέρον» της ιρανικής πλευράς να συμβάλει στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η σοβαρότητα που παρατηρείται σήμερα από τις δύο πλευρές, αποτελεί ένα σημάδι «ελπιδοφόρο» και «άξιο εκτίμησης». «Ελπίζω πως σύντομα θα μπορέσουμε να γίνουμε μάρτυρες της πραγματοποίησης όλων αυτών των προσπαθειών. Η πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των "5+1" έδειξε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό μέσω του διαλόγου και της καλής θέλησης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο Ραχιμπούρ δήλωσε ότι στα θέματα που θα απασχολούσαν την επίσκεψή του θα ήταν οι συνολικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, εξηγώντας παράλληλα ότι το Ιράν ενδιαφέρεται να βρει μέσα ενίσχυσης διάφορων πτυχών των σχέσεων των δύο χωρών. Εκρινε, μάλιστα, σκόπιμο να τονίσει ότι η Λευκωσία διατηρούσε πάντα καλές σχέσεις με την Τεχεράνη (και στον εμπορικό τομέα), παρά τις «πιέσεις» που είχε δεχτεί για το αντίθετο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, ο Ραχιμπούρ αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης περιφερειακών «προβλημάτων», για την οποία η Τεχεράνη θα επιδιώξει ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ των χωρών καθορίζονται και προσεγγίζονται στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων, συνεπώς εξαρτώνται από την αμοιβαία βούληση». Ειδικά για την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού», είπε ότι η Κύπρος, η οποία ως κράτος - μέλος της ΕΕ που βρίσκεται σε μια πολύ ασταθή περιοχή, μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου, σημειώνοντας ότι «η καταπολέμηση του εξτρεμισμού είναι μία παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί τη συμμετοχή κάθε χώρας».

Η επίσκεψη του Ιρανού αξιωματούχου εντάσσεται στην αυξημένη διπλωματική κινητικότητα με την οποία η Τεχεράνη, μετά τη συμφωνία που δρομολόγησε την άρση του εμπάργκο, επιδιώκει να αναστηλώσει το κύρος και το ρόλο της στη Μέση Ανατολή αλλά και διεθνώς, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής δύναμης που συγκέντρωνε πριν διαταραχθούν οι σχέσεις της με τη Δύση.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκοκυπριακές εφημερίδες, όπως η «Κιμπρίς», δημοσιεύουν τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα που φέρουν δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» να διεξάγουν επιθέσεις κατά στόχων στα Κατεχόμενα (κύρια ξενοδοχεία και καζίνο), με σκοπό την εξασφάλιση χρηματικών πόρων για τη δράση της οργάνωσης. Πολλοί εικάζουν ότι το ΙΚ ήταν πίσω από μια επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι εναντίον ξενοδοχείου στην κατεχόμενη Κερύνεια, νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ