Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδείξεις εντονότερης ρωσικής εμπλοκής

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρατηρούν και να μετρούν τα ρωσικά όπλα στη Συρία, χωρίς προς το παρόν επίσημες αντιδράσεις. Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη νέες δορυφορικές κατασκοπευτικές φωτογραφίες, εκτίμησε πως οι Ρώσοι αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική παρουσία τους στη Λατάκεια, με τρόπο που να προδιαγράφει ως «πιθανή» μια άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» είτε από αέρος, είτε από εδάφους. Αναφέρεται πως πέρα από τα 28 πολεμικά αεροπλάνα τύπου Su-24 και Su-25, τα τουλάχιστον 20 επιθετικά ελικόπτερα Μi-24 ΗΙΝD και Mi-15 HIP, μερικές δεκάδες άρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας, οχήματα μεταφοράς στρατιωτών και κινητές μονάδες πυροβολικού ακριβείας που έχουν αναπτύξει, έχουν φτιάξει δύο νέες επιπρόσθετες βάσεις που έχουν δυνατότητα να «φιλοξενήσουν» πάνω από 2.000 άτομα.

Προχτές, Αμερικανοί στρατιωτικοί που είχε επικαλεστεί το «Ρόιτερς», υποστήριξαν ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη ξεκινήσει πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ νωρίτερα η ρωσική εφημερίδα «Νovaya Gazeta», επικαλούμενη ρωσικές στρατιωτικές πηγές υποστήριξε ότι γίνονται προετοιμασίες για μία «μικρή αλλά εμφανή επιχείρηση από αέρος». Η ίδια εφημερίδα δεν απέκλεισε αυτή η «περιορισμένη αλλά σημαντική» ρωσική στρατιωτική επέμβαση να γίνει έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα βρίσκεται στην 70ή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ρωσο-ιρανικές «ζυμώσεις» για τον πόλεμο στη Συρία

Ρωσία και Ιράν «προτίθενται να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και το δυναμικό, προκειμένου να βοηθήσουν τη Συρία να βγει από αυτή την κρίση», δήλωσε χτες από τη Μόσχα ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σημειώνοντας αφενός ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν το διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και ξεκαθαρίζοντας αφετέρου ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, θα πρέπει να είναι μέρος «οποιασδήποτε πολιτικής επίλυσης» της συριακής κρίσης. Ο Αμπντολαχιάν διέψευσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις σε Ιράκ και Υεμένη, λέγοντας ότι έχει στείλει μόνον στρατιωτικούς συμβούλους.

Στη Συρία, πάντως, αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ΜΜΕ ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Ραστάν της κεντρικής επαρχίας Χομς και στην περιοχή Χρεϊτάν της επαρχίας Χαλέπι, εκτέλεσαν εννιά άνδρες και ένα αγόρι με την «κατηγορία» της ομοφυλοφιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ