Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ
Πάνε πακέτο προς ξεπούλημα
  • Οι υπουργοί Α.Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου αποφάσισαν να δρομολογήσουν την ενοποίηση των δύο πολεμικών βιομηχανιών, σε συνδυασμό με τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους
  • Ανακοίνωση της Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας

Τη διαδικασία ενοποίησης και τελικού ξεπουλήματος των δύο κρατικών εταιρειών παραγωγής πολεμικού υλικού και όπλων, της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ, δρομολόγησαν κατά τη χτεσινή συνάντησή τους οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Την ενοποίηση των δύο βιομηχανιών είχε προαναγγείλει ο Α.Τσοχατζόπουλος κατά την επίσκεψή του στις 22 Ιούνη στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο. «Εχουμε αποφασίσει, με βάση αυτή την αποθεματοποίηση της γνώσης, της εμπειρίας και της ικανότητας που έχει αθροιστεί αυτά τα χρόνια, στις δύο μονάδες, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ, να προχωρήσουμε στην ενοποίηση, σε μια ενιαία επιχείρηση, της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ, που θα εξασφαλίσει πλέον, σε μια κοινή βάση, ως μια σύγχρονη αμυντική βιομηχανία της χώρας, μακροχρόνια, την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Είχε, βέβαια, επισημάνει ότι θα είναι «δημόσια κρατική επιχείρηση, δημόσιος οργανισμός», αυτό, όμως, για μια μεταβατική φάση τριών χρόνων. Από κει και πέρα ο οργανισμός αυτός θα είναι «ανοιχτός στο μέλλον, να βρει τρόπο εξασφάλισης στρατηγικών επενδυτών για νέες τεχνολογίες, για νέες αγορές, για νέες δυνατότητες, είτε άμεσα, είτε με θυγατρικές εταιρίες». Δηλαδή, αφού την προικίσουν καλά με αναθέσεις μεγάλων παραγγελιών των Ενόπλων Δυνάμεων θα την πουλήσουν σε ιδιώτη. Ανάλογη πρακτική εφαρμόστηκε, το προηγούμενο διάστημα, για την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), η οποία ουσιαστικά χαρίστηκε στον όμιλο Μυτιληναίου. Εξάλλου χτες οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη «στήριξη» της ΕΛΒΟ, προφανώς για την παραπέρα προικοδότηση του ιδιωτικού ομίλου με παραγγελίες ύψους δεκάδων δισ. δραχμών.

Η πρακαταρκτικές διαδικασίες για την τμηματική εκποίηση της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας «η ΠΥΡΚΑΛ βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση με στρατηγικούς επενδυτές για ένταξη του εμπορικού τμήματος, όπως επίσης και τη δημιουργία μονάδας καταστροφής όπλων, μια μονάδα που μας λείπει στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια. Προβλέπεται, λοιπόν, συμμετοχή σε ισότιμη βάση, 50-50%, με ιδιώτες για την κατασκευή μονάδας καταστροφής όπλων στη Θράκη». Για τους λόγους αυτούς έχουν ήδη γίνει δύο αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία για την αποτύπωση της περιουσίας και της οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται η ΕΒΟ και η ΠΥΡΚΑΛ.

Η Εργατοϋπαλληλική Ενότητα

Σε ανακοίνωσή της η Εργατοϋπαλληλική Ενότητα υπογραμμίζει: «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μέσα από ποιο σχήμα (ενιαία εταιρία ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ - ΧΟΛΝΤΙΝΓΚ ΚΟΜΠΑΝΙ - Αυτόνομη λειτουργία των εταιριών ή κάποιο άλλο) θα υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, Ο μεγάλος κίνδυνος τόσο για το μέλλον και την ανάπτυξη των εταιριών, όσο και κυρίως για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική, η κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά της».

Και εξηγεί ότι αυτό γίνεται γιατί:

«Προσαρμόζει τις πολεμικές βιομηχανίες, αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμοκάπηλο δόγμα του ΝΑΤΟ, με στόχο τη διείσδυση του κεφαλαίου στα Βαλκάνια και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την υποταγή των λαϊκών κινημάτων της κάθε χώρας με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, την εταιρία και κυρίως τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Χρησιμοποιεί το κράτος, τη Δημόσια Διοίκηση (υπουργείο Ααμυνας - κρατικές πολεμικές βιομηχανίες κλπ.) όλο και περισσότερο με στόχο την εξυπηρέτηση και την ενίσχυση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Χρόνια τώρα απαξιώνει, υποβαθμίζει λειτουργικά και παραγωγικά τις επιχειρήσεις, προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Η οποιαδήποτε παραγωγική πρωτοβουλία, η ανάθεση παραγγελιών, η ιδιωτικοποίηση συνδέονται με την άμεση ή έμμεση εξυπηρέτηση κάποιου μεγαλοκεφαλαιούχου ή ξένης πολυεθνικής.

Θέλει εργαζόμενους (είτε στις εταιρίες όπως είναι σήμερα, είτε σε νέα σχήματα) πολύ λιγότερους, προσωρινής σχέσης απασχόλησης και χωρίς εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Είναι βέβαιο ότι με βάση αυτή την πολιτική, η όποια ενοποίηση θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της εταιρίας αλλά κυρίως των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ