Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία του Σάκη Βαρδαλή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Στις περιοχές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιόδευσε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Στη διάρκεια της περιοδείας συναντήθηκε με το δήμαρχο Κασσάνδρας, Β. Κυρίτση και επισκέφτηκε τη Σίβηρη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η νότια χερσόνησος της Κασσάνδρας έμεινε αποκλεισμένη, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αδύνατη, γιατί τα δύο ρέματα που διασχίζουν τον επαρχιακό δρόμο Ν. Φώκαιας - Αθύτου και τον επαρχιακό δρόμο Κασσάνδρας - Σάνη είχαν υπερχειλίσει. Προξενήθηκαν καταστροφές και στο κοιμητήριο της περιοχής, ενώ δεκάδες σπίτια και επαγγελματικοί χώροι πλημμύρισαν. Επίσης, προκλήθηκαν ζημιές σε ποιμνιοστάσια και καταστράφηκαν ζωοτροφές.

Αιτία της νέας καταστροφής αναδεικνύεται η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και η έλλειψη χρηματοδότησης για καθαρισμό και συντήρηση των ρεμάτων. Το μεγάλο ρέμα «Χατζή Λάκκος», που ξεκινάει από τη Ν. Φώκαια και καταλήγει στη Σίβηρη απ' όπου εκβάλλει στη θάλασσα, είχε χρόνια να καθαριστεί, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να δημιουργήσει μια φυσική κοίτη μεγαλύτερη από 100 μέτρα. Ο Δήμος Κασσάνδρας ιεραρχεί ως προτεραιότητα την εκπόνηση μελέτης για την οριοθέτηση του ρέματος και τις αναγκαίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Οπως είπε ο δήμαρχος, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνο τη μελέτη που αφορά ένα τμήμα του, τα τελευταία 500 μέτρα προς τα κατάντη του ρέματος στη Σίβηρη. Απαιτείται να υπάρξει χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα στους οικισμούς, αλλά και μελέτη για τη μετακίνηση του κεντρικού αντλιοστασίου, που βρίσκεται στη Σίβηρη και έχει κατασκευαστεί στα κατάντη του ρέματος, δίπλα στη θάλασσα, με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Επιπλέον, ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επισκευή του δρόμου Φώκαιας - Αθύτου (δρόμος του Βόθονα), που είναι κλειστός από τον περασμένο χειμώνα.

Ο Σάκης Βαρδαλής, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Αποδείχτηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση πως η άναρχη οικονομική ανάπτυξη, το κυνηγητό του κέρδους, η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, για μια ακόμη φορά, στάθηκαν η αιτία να πνιγεί ο λαός της περιοχής. Ζητούμε άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων της περιοχής. Το πρόβλημα, όμως, συνολικά λύνεται με ένα διαφορετικό σχεδιασμό της οικονομίας, ώστε αυτή να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Μόνο μια τέτοια οικονομία, που θα λειτουργεί σε όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία συνολικά της χώρας αλλά και της περιοχής».

Παρέμβαση για τη Φαιστό

Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε χτες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη και στο δήμαρχο Φαιστού, Γιώργο Αρμουτάκη, σχετικά με τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στις περιοχές Αντισκάρι, Τζίκουνα, Πλατιά Περάματα, Χρυσόστομος του Δήμου Φαιστού. Οι μεγάλες ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες φέρνουν στο προσκήνιο την τεράστια αδυναμία των τοπικών και περιφερειακών αρχών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Αναδεικνύουν την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, την ανυπαρξία έργων υποδομής. Με τους δήμους και την Περιφέρεια να έχουν αποστραγγιστεί κυριολεκτικά από την κρατική χρηματοδότηση, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πήρε τα αποθεματικά των δήμων και με την επιλεξιμότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που δε δίνουν δεκάρα για αντιπλημμυρικά έργα, αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς θα πολλαπλασιαστούν. Μεγάλες ευθύνες φέρουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, καθώς και οι τοπικές αρχές που ακολουθούν ή στηρίζουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης που βάζει μπροστά το κυνήγι του κέρδους και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε άμεσα να παρθούν μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους κατεστραμμένους δρόμους. Ο ΕΛΓΑ χωρίς καθυστέρηση πρέπει να κάνει καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% της καταστροφής των πληγέντων αγροτών. Τις επόμενες μέρες, κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές, καθώς και αυτές μέσα στο Δήμο Ηρακλείου που έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας από τέτοια φαινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ