Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μέτρα καταστολής στα σύνορα - διαλογή προσφύγων

Τα θύματα του ιμπεριαλισμού δε θα σταματήσουν να ρισκάρουν τη ζωή τους, όσο συνεχίζονται οι επεμβάσεις, ο πόλεμος και η φτώχεια
Τα θύματα του ιμπεριαλισμού δε θα σταματήσουν να ρισκάρουν τη ζωή τους, όσο συνεχίζονται οι επεμβάσεις, ο πόλεμος και η φτώχεια
Η προχτεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και οι αποφάσεις της επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της ένωσης του κεφαλαίου. Ξαναήρθε στο προσκήνιο η υποκρισία των ιμπεριαλιστών και των εκπροσώπων τους και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που υποτίθεται έχουν αξίες και είναι ευαίσθητοι για τους κατατρεγμένους στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Αφρική, όταν είναι οι ίδιοι που δημιουργούν τα καραβάνια των ξεριζωμένων που τρέχουν να γλυτώσουν από τις επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη φτώχεια και την ανέχεια που κυριαρχούν και στις χώρες που μπορεί να μην επεμβαίνουν στρατιωτικά. Τώρα, λοιπόν, που η Μεσόγειος και το Αιγαίο έχουν μετατραπεί σε υγρό τάφο (πάνω από 2.500 υπολογίζεται ο επίσημος αριθμός των πνιγμένων), τώρα που πεθαίνουν άνθρωποι σε καρότσες, που φτάνουν στην αυλή της ΕΕ και των πιο αναπτυγμένων χωρών, οι αστικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επιτρέψουν με το «σταγονόμετρο» την είσοδο όσων προσφύγων χρειάζονται οι καπιταλιστές, με το λεγόμενο μηχανισμό μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων αιτούντων ασύλου και επιπλέον 40.000 που είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι.

Και από τις αποφάσεις γίνεται εμφανές ότι αξιοποιείται και το «μαστίγιο» και το «καρότο». Πρωτίστως αποφασίστηκε ενίσχυση των μέσων καταστολής με νέες δυνάμεις καταστολής, μονάδες φύλαξης συνόρων ταχείας επέμβασης (RABIT), τη FRONTEX, την Ευρωαστυνομία και ταυτόχρονα μεγαλύτερο «φιλτράρισμα» των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, τα λεγόμενα «hot spots», όπου θα παίρνουν το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα και θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στις χώρες προορισμού ανάλογα και με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις κάθε αστικής τάξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Ταυτόχρονα, με αφορμή το μεταναστευτικό - προσφυγικό, ανοίγουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο στρατιωτικό έλεγχο θαλάσσιων οδών, περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας όπως είναι π.χ. το Αιγαίο, η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου κ.λπ. Κινήσεις που οξύνουν αντιθέσεις της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Ρωσία).

Οι «28» συμφώνησαν να μείνουν σε πλήρη ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν και ο κανονισμός του Δουβλίνου, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων σε χώρες (όπως και η χώρα μας) που δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτές.

Τι αποφάσισε η Σύνοδος

Με βάση την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτά που αποφασίστηκαν ως «άμεσα μέτρα» θα επανεξεταστούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβρη, που υποτίθεται θα γίνει μια συζήτηση για πιο «μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις». Βεβαίως, όσο συνεχίζεται η επέμβαση στη Συρία και τις άλλες χώρες, το πρόβλημα δε θα λύνεται, αλλά θα οξύνεται με νέες χιλιάδες και χιλιάδες ξεριζωμένων.

Στα λεγόμενα «άμεσα επιχειρησιακά μέτρα» περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Κονδύλι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλους οργανισμούς.
  • Παροχή συνδρομής στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και άλλες χώρες γειτονικές της Συρίας.
  • Ενίσχυση του διαλόγου με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Οκτώβρη, με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.
  • Παροχή συνδρομής στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των ροών προσφύγων, μεταξύ άλλων μέσω προενταξιακών μέσων, διάσκεψης Δυτικών Βαλκανίων (8 Οκτώβρη).
  • Κονδύλι για την Αφρική και εξέταση στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαλέτας (11-12 Νοέμβρη) και ταυτόχρονα προώθηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, που θα επιτείνει το πρόβλημα.
  • Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με κονδύλια τη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο και την Ευρωαστυνομία.
  • Συνδρομή σε Ελλάδα και Ιταλία για δημιουργία κέντρων υποδοχής «hot spots», ώστε να εξασφαλιστεί η ταυτοποίηση, καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η μετεγκατάσταση το αργότερο έως το Νοέμβρη του 2015 και η απέλαση όσων δε χαρακτηρίζονται πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, γίνεται υποκριτικά έκκληση «για μια νέα διεθνή προσπάθεια, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία».

Σύμφωνα με τη διαδικασία μετεγκατάστασης, 66.000 άτομα θα μεταφερθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα (15.600 από την Ιταλία και 50.400 από την Ελλάδα) και τα υπόλοιπα 54.000 κατά την ίδια αναλογία σε ένα έτος. Τα κράτη - μέλη που συμμετέχουν στο μηχανισμό, θα λάβουν το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε άτομο που μεταφέρεται. Σημειώνεται ότι η Δανία και η Βρετανία δε συμμετέχουν στην παρούσα απόφαση, ενώ η Ιρλανδία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει. Επίσης, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Πολωνία προτίθεται να δημιουργήσει καταυλισμός για 7.000 πρόσφυγες από τη Συρία και την Αφρική, κοντά στα σύνορα με το ρωσικό θύλακα στο Καλίνινγκραντ (ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία). Εχει, επίσης, ενδιαφέρον ότι διαθέσιμη για υποδοχή προσφύγων δήλωσε και η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που προφανώς θέλει να μπει στο ευρωπαϊκό σχέδιο, αλλά και η ρωσική κυβέρνηση. Επίσης, η Γερμανία - η αστική τάξη της οποίας φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει τους πρόσφυγες ως φτηνό εργατικό δυναμικό (οι βιομήχανοι και τα επιτελεία τους ζητάνε ως και 500.000 άτομα το χρόνο για κάποια χρόνια) - αποφάσισε να διαθέσει 670 ευρώ μηνιαία για τον κάθε πρόσφυγα που θα μετεγκατασταθεί. Την ίδια ώρα, υπάρχουν αντιδράσεις για τη στάση που κρατάει η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που εξακολουθεί να βάζει συρματοπλέγματα στα σύνορά της και διαφωνεί στην υποχρεωτική συμμετοχή με ποσόστωση στη μετεγκατάσταση προσφύγων.


Δ.Κ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ