Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Ανοίγει βεντάλια βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Αλλεπάλληλα πάρε - δώσε με τις Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ - Ισραήλ και απόφαση συμμετοχής στη νέα στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ με τον διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR) και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα

ΥΠΕΘΑ

Από τη συνάντηση του Π. Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ με τον διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR) και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα
Τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», προωθεί σταθερά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εμπλέκοντας το λαό ολοένα και βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, μόνο τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται οι εξής κινήσεις και εξελίξεις:

-- Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συναντήθηκε στην Αθήνα με το διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR), αντιστράτηγο F. B. Hodges, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Επισήμως, συζήτησαν «θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας». Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ Β. Τελλίδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Πιρς.

Κατά πληροφορίες από τις πλέον αξιόπιστες πηγές, ο Αμερικανός διοικητής θα πραγματοποιήσει μια άτυπη επιθεώρηση σε στρατιωτικές βάσεις και υποδομές που μπορεί να παρέχει για υποστήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών η ελληνική πλευρά. Αλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί θα «επιστρέψουν» ως μόνιμοι χρήστες του Πεδίου Βολής Κρήτης, πραγματοποιώντας εκεί εκπαιδευτικές βολές, λίγα μίλια από ζώνες υψηλού ενδιαφέροντος για τους ίδιους, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Διώρυγα του Σουέζ κ.ά.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα σχετικά στρατιωτικά εγχειρίδια «το Πεδίο Βολής Κρήτης, με έδρα τα Χανιά της Κρήτης, χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση από τις χώρες των Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελλάδας και Βελγίου. Κάθε ΝΑΤΟικό κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του Πεδίου Βολής Κρήτης και κατόπιν έγκρισης σχετικής αιτήσεώς τους, τρίτα κράτη, τεχνολογικά ινστιτούτα, εταιρείες και οργανισμοί».

-- Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι της επίσκεψης του Αμερικανού αντιστρατήγου στην Ελλάδα είχε προηγηθεί στις 24-25/9 η μετάβαση του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέστη στην τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Επισήμως, στο περιθώριο της τελετής, ο Ευ. Αποστολάκης είχε συνομιλίες τόσο με τον απερχόμενο όσο και με το νέο Αμερικανό αρχηγό, ενώ συναντήθηκε και με τους ομολόγους του από Γαλλία, Δανία, και Πολωνία, καθώς και με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Παραπέρα, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχεδιάζεται ένα από τα επόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό να το κάνει στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των «κομπρεμί» μεταξύ κεφαλαίων των δύο πλευρών, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερα κομμάτια από τη λεία στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ελληνικό υποβρύχιο στη νέα στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο

-- Ακριβώς, προς εδραίωση συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης σε αυτήν τη ζώνη, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μετάσχει με την αποστολή υποβρυχίου στην επόμενη φάση της ευρωενωσιακής ναυτικής στρατιωτικής επιχείρησης περιπολιών στη Μεσόγειο EURONAV MED για αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ. Η επιχείρηση μπαίνει τώρα στη δεύτερη φάση της, της συγκέντρωσης στρατιωτικών μέσων, ωστόσο αναμένεται, όσο θα εξελίσσεται μέχρι την τέταρτη φάση της, να γίνει «σούπερ επιθετική», εφόσον προβλέπει ακόμα και «αντιμετώπιση στο έδαφος» των διακινητών.

-- Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, η 330 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει (από 14/9 ως 9/10) να συμμετάσχει στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξάγεται στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, έχουν μετασταθμεύσει από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου τέσσερα αεροσκάφη «F-16» Block30 και ανάλογο προσωπικό. Η εν λόγω άσκηση στο Αλμπαθέτε εντάσσεται στις αλλεπάλληλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις υψηλής επικινδυνότητας, εντός και εκτός συνόρων, στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για τα συμφέροντα των ελληνικών και ευρωατλαντικών μονοπωλίων.

Αλλωστε, το TLP λειτουργεί ως πολυεθνικό στρατηγείο με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από δέκα κράτη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Βασικός στόχος του είναι, με τέτοια σχολεία «τελειοποίησης πιλότων», «να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα» των δυνάμεων των δέκα ΝΑΤΟικών κρατών για τη στήριξη βασικά των σχεδίων της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής ηγεσίας, του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR) και του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού της λυκοσυμμαχίας (SACT).

-- Στην ίδια βάση, παροχής υπηρεσιών στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, λέγεται ότι στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, η οποία υπογράφτηκε το Μάρτη του 2014, τουλάχιστον μία φορά ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από εδώ για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη «αγνώστων ιχνών» (σ.σ. «φωτογραφίζεται» η Ρωσία) που εισήλθαν στο βουλγαρικό FIR χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.

Το θέμα δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από ελληνικής πλευράς, ωστόσο όπως έλεγαν οι αρμόδιοι παράγοντες κατά την υπογραφή της συμφωνίας επρόκειτο για «ενοποίηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων». Αναλυτές εξηγούσαν από τότε ότι ελληνικά μαχητικά θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών» τα οποία εισέρχονται στον βουλγαρικό FIR, αποστολές στις οποίες λέγεται ότι η βουλγαρική Αεροπορία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω παλαιότητας και ανεπάρκειας των δικών της μέσων. Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει πάρει μέρος σε σειρά ασκήσεων με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο FIR Σόφιας, το οποίο ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης και καλύπτει την Κριμαία και τη Νοτιοανατολική Ουκρανία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ