Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κάλεσμα Ντεμιρτάς προς σοσιαλδημοκράτες και Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Ενδεικτικό των διεργασιών που εντείνονται στην Τουρκία, μπροστά και στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη, είναι το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στο μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, αφού μιλώντας σε συγκέντρωση στο Αμβούργο, το Σάββατο, τόνισε: «Το CHP (σ.σ. Σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), το HDP και δυνάμεις, κοινότητες που πλαισιώνουν την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική δύναμη στην κοινωνία της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή, το στέλεχος του HDP που περιοδεύει σε γερμανικές πόλεις (στη συγκεκριμένη χώρα ζουν πάρα πολλοί Τούρκοι που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της χώρας καταγωγής τους) ενόψει της 1ης Νοέμβρη, στράφηκε και προς τη «διεθνή κοινότητα», ζητώντας «να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για τη σταθερότητα στην Τουρκία». Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία χρειάζεται ενθάρρυνση και στήριξη για το κουρδικό πρόβλημα και η Γερμανία θα μπορούσε να παίξει ενεργό ρόλο».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην «Ντόιτσε Βέλε», ο ίδιος επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ειδικά για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «αν οι μάχες μεταξύ των Κούρδων (του ΡΚΚ) και της τουρκικής κυβέρνησης ενταθούν, θα πυροδοτηθεί μαζική αποχώρηση από την Τουρκία προς την Ευρώπη».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (που έκανε επίσης περιοδεία στην Ευρώπη), υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή πως «οι τρομοκρατικές πράξεις που ξεκίνησε το ΡΚΚ, έχουν θέσει το HDP σε τελείως δύσκολη θέση. Πιστεύω προσωπικά ότι το ΡΚΚ έχει στόχο το HDP να μείνει πίσω από το όριο (εισόδου στη Βουλή που είναι 10%)». Δίνοντας την αίσθηση ότι προβληματίζεται για την τύχη του HDP, πρόσθεσε πως «κατά έναν τρόπο, η πολιτική του PKK αναδύεται παράλληλα με την πολιτική του "παλατιού"» (σ.σ. αναφορά στον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν).

Από τη μεριά του ΑΚΡ, ο αντιπρόεδρος της (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, Γιακτσίν Ακντογάν, είπε μιλώντας για τις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με το ΡΚΚ (που έχουν πλέον ανασταλεί) σε συγκέντρωση στελεχών του κόμματος, ότι «δεν μπορούμε να πούμε απλά "τι λέγαμε; πού ήμασταν;", εδώ αναδύθηκε ένα κενό ασφάλειας. Το ΡΚΚ εκμεταλλεύτηκε και πρόδωσε τη διαδικασία (...) με αυτές τις πράξεις (σ.σ. εννοεί τις επιθέσεις του ΡΚΚ) οι διαπραγματεύσεις έγιναν μη βιώσιμες».

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις ΡΚΚ και στρατού συνεχίζονται σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους και πολλοί άμαχοι. Το Σαββατοκύριακο, μετά από βομβιστική επίθεση σε περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, ένα 9χρονο κορίτσι σκοτώθηκε επειδή μια βόμβα που φαίνεται να είχε στόχο ένα αστυνομικό όχημα, πέτυχε τελικά ένα τριώροφο κτίριο... Ακόμα, στο Μπεϊτούσεμπαμπ της επαρχίας Σιρνάκ, ένας οδηγός ασθενοφόρου και τρεις ακόμα άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το ΡΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ