Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η «Shell» σταματά κάποιες γεωτρήσεις στην Αλάσκα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας «Shell» πως θα σταματήσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που ξεκίνησε πριν βδομάδες, έξω από τις ακτές της Αλάσκας στην Αρκτική, εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, των «απογοητευτικών αποτελεσμάτων» που προέκυψαν από τελευταίες έρευνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μολονότι οι σχετικές έρευνες είχαν υποστηριχθεί τα τελευταία χρόνια με πολλή δουλειά, επενδύσεις και δαπάνες 7 δισεκ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος της «Shell» στις ΗΠΑ, Μάρβιν Οντουμ, σημείωσε ότι η εταιρεία «συνεχίζει να διαβλέπει σημαντικές δυνατότητες ερευνών στη λεκάνη της Θάλασσας Τσάκτσι», τονίζοντας ότι θα παραμένει «πιθανώς υπέρτατης στρατηγικής σημασίας για την Αλάσκα και τις ΗΠΑ». Aρκετοί Αμερικανοί αναλυτές απέδωσαν την απόφαση της εταιρείας να τερματίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή (που μεταξύ άλλων είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων) στη σημαντική μείωση της διεθνούς τιμής πετρελαίου που πλέον κυμαίνεται στα 45 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας, επί του παρόντος, ασύμφορες επενδύσεις όπως εκείνες της «Shell» στην Αλάσκα.

Η Αμερικανική Γεωλογική Ερευνητική Εταιρεία στις ΗΠΑ εκτιμά ότι τα νερά της Αρκτικής, έξω από τις ακτές της Αλάσκας στις Θάλασσες Τσάκτσι και Μποφόρ κρύβουν κοίτασμα 26 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ