Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και από το «Ισλαμικό Κράτος»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ως πρώτη επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») εναντίον του αφγανικού στρατού περιέγραφαν τα διεθνή πρακτορεία αυτή που εξαπολύθηκε την Κυριακή σε τρία σημεία ελέγχου στην επαρχία Νανγκαρχάρ (κεντρικά, κοντά στην Καμπούλ και στα σύνορα με Πακιστάν), αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 3 νεκρούς αστυνομικούς. Ο στρατός απάντησε με σειρά αεροπορικών χτυπημάτων, που προκάλεσαν το θάνατο 85 τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι αυξανόμενες επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα δεν αποκλείεται να αποτελέσουν αφορμή για νέες διεργασίες, σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων (έχουν απομείνει σχετικά λίγες δυνάμεις, κυρίως από τις ΗΠΑ).

Σφοδρές επιθέσεις εξαπέλυσαν όμως και οι Ταλιμπάν, που χτες χτύπησαν τη βόρεια πόλη Κουντούζ, σημαντικό σταυροδρόμι που μεταξύ άλλων συνδέει κεντρικές και βόρειες επαρχίες, ενώ φιλοξενεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ρυζιού στη χώρα. Το BBC έκανε λόγο για εκατοντάδες ενόπλους που επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε τρεις εισόδους και μεταξύ άλλων κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης. Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των αφγανικών αρχών δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της πόλης. Στο μεταξύ, την Κυριακή, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην ανατολική πόλη Πακτίκα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννιά θανάτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ