Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Μεταφέρθηκε» και στη ΓΣ του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΙΕΒΟ.--

Η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ήταν όπως αναμενόταν ένα από τα κεντρικά θέματα της χτεσινής ομιλίας του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην 70ή ΓΣ του ΟΗΕ (που αναφέρθηκε φυσικά και στη Συρία και άλλα θέματα), ενώ δεν έλειψε και ο εκλεπτυσμένος αντικομμουνισμός, όταν μίλησε για την «ιδεολογικοποίηση της διεθνούς πολιτικής, όπως έκανε η Σοβιετική Ενωση, προσπαθώντας να εξάγει το μοντέλο της» και πρόσθεσε «ότι κανείς δεν διδάσκεται από τα λάθη των άλλων». Βεβαίως, η προσπάθεια ταύτισης των σημερινών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με τη διεθνιστική στάση της ΕΣΣΔ είναι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά αναμενόμενη από έναν υπερασπιστή του καπιταλισμού που δήθεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινος ...αρμονικός με «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Επί της ουσίας, ο Πούτιν μίλησε για τη στήριξη της Δύσης στο πραξικόπημα στην Ουκρανία - ζήτημα υπαρκτό - και εμφανίστηκε ο ίδιος ως δήθεν υπερασπιστής της θέλησης του λαού, όταν είναι ξεκάθαρο ότι η ρωσική αστική τάξη, που ο ίδιος υπηρετεί, διεκδικεί τα δικά της συμφέροντα και στην Ουκρανία, αξιοποιώντας βεβαίως τους ισχυρούς δεσμούς των πληθυσμών με τη χώρα του και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Ο Πούτιν απάντησε στις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επέκρινε το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως η συμφωνία του Μινσκ και κάλεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να σταματήσει τη χρήση βίας και να προχωρήσει στη «συνεκτίμηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των ανθρώπων στο Ντομπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) το σεβασμό της επιλογής τους, το συντονισμό μαζί τους για βασικές πλευρές της πολιτικής διευθέτησης όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες Μινσκ». Είναι χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ποροσένκο αποχώρησε από την αίθουσα - εκτός ενός διπλωμάτη - όλη η ρωσική αντιπροσωπεία και το ίδιο συνέβη κατά την ομιλία του Πούτιν από την άλλη πλευρά. Επίσης, ο Ποροσένκο ζήτησε να αλλάξει ο χαρακτήρας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «μπλοκάρει με βέτο τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».

Την ίδια ώρα, σποραδικές συγκρούσεις στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σημειώθηκαν και τις προηγούμενες μέρες, ενώ υπήρξαν και δηλώσεις Ουκρανών διπλωματών ότι οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και πρέπει να επανεξεταστεί η σύνθεση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής που προχωράει την εφαρμογή της και ενδεχομένως η έδρα των συζητήσεων που τώρα είναι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ