Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πόδι η Θεσσαλονίκη της αντίστασης

Λαός και νεολαία έτοιμοι να «υποδεχτούν» τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα

H Θεσσαλονίκη που με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας της ενάντια στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια και τις προσπάθειες επιβολής της νέας τάξης, έχει καταγραφεί σαν πόλη αντίστασης, το Σαββατοκύριακό που έρχεται θα αναδειχτεί ξανά ισχυρός προμαχώνας του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με τις διήμερες αντιπολεμικές εκδηλώσεις που θα σημαδέψουν τη ζωή της πόλης.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιούλη, στην Παλιά Παραλία (από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι) και θα συνεχιστουν σ' αυτό το χώρο μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιούλη. Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού.

Η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων της Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Εξω τα καράβια του θανάτου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Να τους σταματήσουμε τώρα. Οχι στον πόλεμο», καλεί το λαό να πάρει μαζικά μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις και να συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος για: να φύγουν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία από το λιμάνι. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μη γίνει καμία αλλαγή συνόρων. Καμιά διευκόλυνση από τη χώρα μας στους ΝΑΤΟϊκούς δολοφόνους. Να γυρίσουν τώρα οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων. Καμιά αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.

Στο χτεσινό κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων επισημαίνεται: «Ο πόλεμος κλιμακώνεται και κατεβαίνει νοτιότερα, με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσής του και αλλαγής των συνόρων της περιοχής, η ΠΓΔΜ είναι στα πρόθυρα του διαμελισμού... Οι ένοχοι δολοφόνοι με τη δίκη Μιλόσεβιτς θέλουν να σβήσουν τα δολοφονικά εγκλήματά τους, τη μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος σ' όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε στρατιωτικό ορμητήριο των ΝΑΤΟδολοφόνων και το Λιμάνι σε ναύσταθμό τους».

Στο μεταξύ εντείνονται καθημερινά οι καταγγελίες της επίσκεψης της ΝΑΤΟικής αρμάδας, από εργατικά σωματεία και άλλες οργανώσεις και φορείς. Χτες καταγγελία εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων της «Βαλκάν Εξπορτ», που καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος και να κηρύξουν τη ΝΑΤΟική δύναμη ανεπιθύμητη στην πόλη. Παρόμοια καταγγελία - κάλεσμα εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Επίσης, η Ενωση Συλλόγων και Κηδεμόνων του Γ' Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκφράζει την ανησυχία της για τη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Βαλκανίων και καλεί το λαό της πόλης μας να μην επιτρέψει να γίνει η Θεσσαλονίκη πύλη θανάτου για τους λαούς της περιοχής.

Μιλώντας, σε πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ στην Καλαμαριά, ο γραμματέας της Οργάνωσης Χρ. Κόφφας κάλεσε το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει ενεργά στις διήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον κατάπλου της Νατοϊκής Μοίρας στην πόλη, επισημαίνοντας ότι η μοναδική διέξοδος στην κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια είναι η αντίσταση των ίδιων των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ