Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ισραηλινές προκλήσεις χωρίς τέλος

Χτυπημένοι Παλαιστίνιοι κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, από τις σφαίρες των Ισραηλινών
Χτυπημένοι Παλαιστίνιοι κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, από τις σφαίρες των Ισραηλινών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν, εδώ και μέρες, οι προκλήσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, στα εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης, όπου πολλαπλασιάζονται οι εκατοντάδες τραυματισμοί αμάχων από τα ισραηλινά πυρά και τις εφόδους σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς. Από πυρά Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη κοντά στην Μπέιτ Σαχούρ τραυματίστηκε χτες σοβαρά 18χρονος Παλαιστίνιος. Στο νότιο Ισραήλ, επίσης, σημειώθηκε επίθεση νεαρού Παλαιστίνιου σε βάρος Ισραηλινού ενόπλου έξω από λεωφορείο στη νότια ισραηλινή πόλη Κιργιάτ Γκατ.

Η στυγνή βία των κατοχικών δυνάμεων, που καθημερινά σκοτώνουν, τραυματίζουν έχει ως στόχο την τρομοκράτηση του παλαιστινιακού λαού, αλλά και την κλοπή της γης του. Γι' αυτό και φουντώνει η λαϊκή αντίδραση, με πολλούς να μιλούν για 3η Ιντιφάντα (εξέγερση). Τα κόμματα ακροδεξιών Εβραίων εποίκων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση απαιτούν από τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «περισσότερη δράση». Ο τελευταίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία και σε μια κίνηση τακτικής - με δεδομένες αντιδράσεις από το σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν εντάσεις - ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε τις τελευταίες δύο μέρες σε Παλαιστίνιους μη κατοίκους της Ιερουσαλήμ προς το τέμενος Αλ Ακσα και την αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης ανδρών κάτω των 50 ετών στον ίδιο χώρο. Αυτό προκάλεσε ικανοποίηση στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που σημείωσε πως πρόκειται «για βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Επίσης, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρεουβέν Ρίβλιν, διέψευσε κατηγορηματικά πως σχεδιάζεται η αλλαγή του στάτους κβο στη Μεγάλη Πλατεία των Τζαμιών στην Α. Ιερουσαλήμ.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συνέχισε τα ευχολόγια, ζητώντας από το Ισραήλ να διενεργήσει «έρευνα για τα βίαια επεισόδια» στην Α. Ιερουσαλήμ, ενώ αναγκάστηκε να ασκήσει κριτική στις «τακτικές συλλογικής τιμωρίας που εφαρμόζουν οι ισραηλινές αρχές γκρεμίζοντας σπίτια Παλαιστινίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ