Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η αστική τάξη εξετάζει τις επιλογές της

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι εξελίξεις στη Συρία και τα σημάδια «έντασης» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις απασχολούν όλο και περισσότερο την εσωτερική πολιτική συζήτηση στην Τουρκία. Ετσι, χτες, η «Χουριέτ» έκανε λόγο για «εξάντληση» που αποτυπώνεται στην ένταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την «επείγουσα ανάγκη η Τουρκία να αναπτύξει μια σοφότερη, καλύτερα συντονισμένη πολιτική στη Συρία, συγκρίσιμη με τα μακρόχρονα εθνικά συμφέροντα, παρά τις ισλαμιστικές αυταπάτες». Είναι σίγουρο ότι οι περιφερειακές εξελίξεις θα επιδράσουν και στην προεκλογική αναμέτρηση, αλλά και στη διαμόρφωση κυβέρνησης μετά την 1η Νοέμβρη, που είναι πολύ πιθανό (όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις) να απαιτήσει ξανά συνεργασία κομμάτων.

Οσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ, αυτές συνεχίζονται καθημερινά, καθώς το Κουρδικό παραμένει κρίσιμο ζήτημα για την υπεράσπιση βασικών επιδιώξεων του τουρκικού κεφαλαίου. Μάλιστα, προχτές, ο υπουργός Εσωτερικών, Σελάμι Αλτινόκ, απηύθυνε καταγγελίες για σκευωρίες που ετοιμάζουν από κοινού το ΡΚΚ και το περιβάλλον του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το «παράλληλο κράτος» όπως το ονόμασε, ώστε να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 1ης Νοέμβρη. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία ξεκίνησε επιχειρήσεις σε πόλεις, με στόχο την εξάρθρωση της «αστικής δομής» του ΡΚΚ και ήδη προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις υπόπτων στην Αγκυρα.

Τέλος, έντονη συζήτηση γίνεται για τη (φερόμενη ως) μετακόμιση στην Ιταλία του γιου του Προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, Μπιλάλ, που ουσιαστικά κατηγορείται για φυγή, δεδομένου ότι ήταν βασικός κατηγορούμενος σε σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει το Δεκέμβρη του 2013.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε χτες τριήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών να συσφίξουν τη συνεργασία τους σε οικονομία και άλλους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ