Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργούνται τα εκλογικά βιβλιάρια

Χωρίς εκλογικά βιβλιάρια θα ψηφίζουμε από τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τα οποία καταργούνται και αντικαθίσταται από τον ειδικό εκλογικό αριθμό.

Χτες δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η έκδοση απόφασης καθορισμού του ειδικού εκλογικού αριθμού, ο οποίος θα είναι μοναδικός για κάθε εκλογέα και θα ισχύει διά βίου. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να αποφευχθούν οι διπλοεγγραφές και να κατοχυρωθεί η μοναδικότητα της ψήφου. Η χτεσινή έκδοση της απόφασης εντάσσεται πιθανότατα στην προσπάθεια του υπουργείου να συντομευτεί η διαδικασία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουμε όλοι τον ειδικό εκλογικό αριθμό. Σημειώνουμε ότι μέχρι και σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει τρεις παρατάσεις στην ημερομηνία λήξης της διαδικασίας ανασύνταξης. Αυτή που ισχύει τώρα, είναι η 24η Ιούλη, οπότε και οι δήμοι θα πρέπει να στείλουν στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου, τους νέους καταλόγους που συντάσσονται με βάση τα δημοτολόγια. Μέχρι τις 9 Ιούλη τα Πρωτοδικεία θα πρέπει να έχουν αποφανθεί επί των ενστάσεων για τη διαδικασία ανασύνταξης.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο ειδικός εκλογικός αριθμός θα αποτελείται από 13 χαρακτήρες. Τα πρώτα τέσσερα ψηφία θα αντιστοιχούν στην περιοχή του δήμου ή της κοινότητας που διαμένει ο εκλογέας. Τα επόμενα τρία θα είναι το έτος γεννήσεώς του (δηλαδή αν κάποιος έχει γεννηθεί το 1970 θα αναγράφεται το 970). Θα ακολουθεί πενταψήφιος αριθμός που θα απεικονίζει τη σειρά κατάταξης του κάθε εκλογέα σε συσχετισμό με το έτος γεννήσεώς του. Ο 13ος χαρακτήρας θα είναι ένα γράμμα ή αριθμός που θα προσδιορίζεται με βάση τα όσα έχουν αναφερθεί και θα αποτελεί στοιχείο με το οποίο θα ελέγχεται η ορθή καταχώριση όλης της σειράς των 12 προηγούμενων χαρακτήρων στον κάθε εκλογέα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής κωδικούς περιοχών: Αθήνα 0105. Θεσσαλονίκη 2119. Αλεξανδρούπολη 1301. Αρτα 0605. Πάτρα 0718. Ρόδος 1224.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ