Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συμπεριφορά επικυρίαρχου από τους Βρετανούς!
  • Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν στις βρετανικές βάσεις, κατά την προσπάθειά τους να εγκαταστήσουν ετσιθελικά γιγαντιαία κατασκοπευτική κεραία
  • Οι αρχές των βάσεων συνέλαβαν δύο άτομα (ο ένας Κύπριος βουλευτής)

Ελληνοκύπριοι σε θέση «μάχης» έχοντας απέναντι τους Βρετανούς της βάσης και τους Κύπριους αστυνομικούς

Associated Press

Ελληνοκύπριοι σε θέση «μάχης» έχοντας απέναντι τους Βρετανούς της βάσης και τους Κύπριους αστυνομικούς
Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχτηκαν προχτές το βράδυ στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, όταν οι βρετανικές αρχές προέβησαν στην προκλητική σύλληψη του Κύπριου βουλευτή Μάριου Ματσάκη και του κινηματογραφιστή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», Μάρκου Παναγιώτου, πυροδοτώντας παραπέρα την οργή των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο, διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη απόφαση των Βρετανών να εγκαταστήσουν γιγαντιαία κεραία τηλεπικοινωνιών.

Ο Μ. Ματσάκης συνελήφθη, ενώ επιχειρούσε να αποκόψει την περίφραξη στην περιοχή του Λέιντις Μάιλ, όπου οι Βρετανοί σκοπεύουν να εγκαταστήσουν την κεραία. Ο βουλευτής αρχικά απέκοψε μέρος της περίφραξης στο ανατολικό μέρος των βάσεων, χωρίς να γίνει αντιληπτός και ακολούθως επιχείρησε να αποκόψει την περίφραξη και σε άλλο σημείο, οπότε και επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας των βάσεων και τον συνέλαβαν.

Οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι γύρω στις 10 προχτές το βράδυ.

Το χρονικό των επεισοδίων

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν ήδη καταφτάσει στην περιοχή όταν τα συνεργεία άρχιζαν τις χωματουργικές εργασίες για τη δημιουργία των βάσεων της κεραίας. Η σύλληψη του βουλευτή και η μεταφορά του στο κρατητήριο των βάσεων έριξε «λάδι στη φωτιά» και πυροδότησε σφοδρές συγκρούσεις έξω από τις βάσεις, όπου οι διαδηλωτές έσπασαν τα συρματοπλέγματα της εισόδου και άρχισαν να πετροβολούν τον αστυνομικό σταθμό των βάσεων, όπου κρατούνταν οι δύο συλληφθέντες.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας τόσο στον αστυνομικό σταθμό της Επισκοπής όσο και στο χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες εγκατάστασης της κεραίας. Οπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία διαδηλωτές συγκρούστηκαν βίαια με αστυνομικούς της βάσης Ακρωτηρίου, πυρπόλησαν εφτά τουλάχιστον βρετανικά οχήματα, έβαλαν φωτιά σε κεραίες ενώ προκάλεσαν ζημιές και στον αστυνομικό σταθμό Ακρωτηρίου. Η αστυνομία έστρεψε εναντίον των διαδηλωτών αντλίες νερού πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ οι Βρετανοί απέκοψαν το δρόμο εμποδίζοντας αρκετές οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αυτοκίνητο της Αστυνομίας στις φλόγες, έξω από τη βάση, στην Επισκοπή

Associated Press

Αυτοκίνητο της Αστυνομίας στις φλόγες, έξω από τη βάση, στην Επισκοπή
Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πέντε πολίτες και τρεις αστυνομικοί των βάσεων, ενώ οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το χώρο χτες το πρωί, όχι όμως και η ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Ειρηνικά αποχώρησαν και οι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

Καταδικάζει η πολιτική ηγεσία

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε τη στάση των Βρετανών ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, τονίζοντας πως η επιμονή των Αγγλων να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο χωρίς τη συνέχιση μιας διαδικασίας διαλόγου και την πραγματοποίηση των αναγκαίων ερευνών, φυσιολογικά προκαλεί. Συμπληρώνοντας σημείωσε πως η πρόκληση δημιουργεί τις συνθήκες των κινητοποιήσεων, αλλά υπογράμμισε πως θα πρέπει να προσεχτεί το περιεχόμενο αυτών, μιας και οι Αγγλοι άλλο που δε θέλουν για να υπογραμμίζουν την κυριαρχία των βάσεων.

Ο Δ. Χριστόφιας καταδίκασε τη σύλληψη του βουλευτή, αλλά είπε ότι έχει τις απόψεις του σχετικά με τον τρόπο των κινητοποιήσεων και γενικότερα της δράσης σε ό,τι αφορά ορισμένα θέματα και έχει τις απόψεις του για τις ενέργειες του Μ. Ματσάκη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης χαρακτήρισε μη σοφή και όχι ορθή την κίνηση των Βρετανών να προχωρήσουν στην έναρξη έργων για εγκατάσταση κατασκοπευτικής κεραίας στο Ακρωτήρι.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα να μη γινόταν η σύλληψη του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, ενώ δεν έπρεπε, πρόσθεσε, να βλέπαμε τις εικόνες με το βουλευτή να κόβει συρματοπλέγματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι Βρετανοί δε θα προχωρήσουν στην ανέγερση της κεραίας αν δεν ολοκληρωθούν οι μελέτες εμπειρογνωμόνων για τις επιπτώσεις. Αποκάλυψε ακόμη ότι το υπουργείο του ενημερώθηκε από τους Βρετανούς μόλις το Μάρτη του 2001 και τους επέκρινε γιατί ενημέρωσαν σχετικά από το 1997 το υπουργείο Γεωργίας και όχι το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας, ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα προχωρήσει σε διεθνοποίηση του θέματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Α. Χρίστου τόνισε ότι τα γεγονότα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απομονωμένα, μιας και οι βάσεις είναι εστία πολιτικής και άλλης ανωμαλίας, γιατί ακρωτηριάζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι την ευθύνη για την όξυνση της κατάστασης φέρουν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους στο θέμα της κεραίας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αντιδράσεις και αισθήματα αγανάκτησης. Χαρακτήρισε επίσης ταπεινωτική ενέργεια τη σύλληψη του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, τόνισε ότι η πρόκληση των Βρετανών ήταν μεγάλη, αλλά είπε ότι η «διεκδίκηση των δικαίων μας δεν πρέπει να γίνεται με πράξεις που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε».

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ρίκκος Ερωτοκρίτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να περιφρουρηθεί και ο συντεταγμένος βίος της χώρας.

Η Βουλή θα προχωρήσει σε διεθνοποίηση του θέματος

Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής απόφασης ή ψηφίσματος, ενώ ο πρόεδρος του σώματος θα κληθεί να αποστείλει επιστολές στη βρετανική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και σ' όλα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, τόνισε ότι δεν προκάλεσε καμία ζημιά στην υπόθεση. Η κυβέρνηση, είπε, κάνει τη δουλιά της και εγώ το καθήκον μου έναντι των ψηφοφόρων. Οι σατανικές κεραίες, όπως είπε, σκοτώνουν τα παιδιά και καταστρέφουν το περιβάλλον. Διευκρίνισε ότι οι ενέργειές του εντός των βάσεων δεν έγιναν με την ιδιότητα του βουλευτή και επικαλέστηκε σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές δεν έχουν ασυλία εντός των βάσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας Αλέκος Αντωνίου, δήλωσε ότι η ενημέρωση που έτυχαν από τους Βρετανούς το 1997, έγινε από την εταιρία που θα αναλάμβανε τα κατασκευαστικά έργα. Δεν είχαμε ιδέα είπε, ότι επρόκειτο να ανεγείρουν κεραία και χαρακτήρισε επιπόλαιη και ελλιπή την περιβαλλοντική έκθεση που ετοίμασαν οι Βρετανοί.

Ο Κύπριος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε δήλωσή του αναφέρει ότι θέματα τα οποία άπτονται εθνικών συμφερόντων και σχετίζονται με το μέλλον και την επιβίωση του λαού, πρέπει να αποφασίζονται και να μεθοδεύονται από την υπεύθυνη ηγεσία του τόπου, όπως εκφράζεται μέσα από την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Κανένας, προσθέτει στη δήλωσή του ο πρόεδρος Κληρίδης, δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει στα χέρια του τα συμφέροντα του τόπου και να προβαίνει σε ενέργειες, κατά τεκμήριο επιζήμιες για τον τόπο. Η κυβέρνηση, αναφέρει, καταδικάζει ανεπιφύλακτα τις ενέργειες του Μ. Ματσάκη που οδήγησαν στα χθεσινά απαράδεκτα επεισόδια.

Αναφορικά με το θέμα της κεραίας ο Γ. Κληρίδης, επισημαίνει ότι το χειρίζεται υπεύθυνα και σε ψηλό επίπεδο το υπουργείο Εξωτερικών απευθείας με τη βρετανική κυβέρνηση. Παρά την αρνητική στάση των αρχών των βάσεων, προσθέτει, υπάρχει περιθώριο συνέχισης των διαβουλεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση και κανένας λόγος δεν υπήρξε για την παρέμβαση του Μ. Ματσάκη, η οποία πάντα, γίνεται υπό τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων.

Ο Μ. Ματσάκης, συνεχίζει ο Κύπριος πρόεδρος, προσπάθησε παράνομα να εισέλθει στην κλειστή περιοχή των βάσεων, προκάλεσε ζημιές στα περιφράγματα και αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα πρόκλησης των επεισοδίων. Η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει με το σαφέστερο τρόπο ότι δεν τίθεται γι' αυτήν θέμα βρετανικών βάσεων και η Κύπρος, όχι μόνο δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει νέα μέτωπα, αλλά η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί στην απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και στην ενταξιακή μας πορεία για την οποία η Βρετανία είναι βασικός υποστηρικτής.

Τέλος, κάλεσε το λαό να κωφεύσει σε αυτούς που τον εξωθούν σε αχρείαστες εντάσεις και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με ειρηνικό τρόπο και στα πλαίσια της νομιμότητας.

«Χούλιγκανς» οι διαδηλωτές...

Εκπρόσωπος των βάσεων χαρακτήρισε έργο χούλιγκανς τα χτεσινοβραδινά επεισόδια στο Ακρωτήρι. Σε διάσκεψη Τύπου, ο υπεύθυνος των βρετανικών βάσεων Δεκέλειας Τζιμ Γκάι ανέφερε ότι κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τριάντα ένας αστυνομικοί, πέντε στρατιώτες και τρεις πυροσβέστες, όλοι Κύπριοι, και δυο αξιωματούχοι των βάσεων.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν, είπε, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, αφού έχουν καταστραφεί εννέα αστυνομικά οχήματα, δέκα ιδιωτικά αυτοκίνητα και εξοπλισμός του αστυνομικού σταθμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγική η σημασία της (2004-05-09 00:00:00.0)
Θολό τοπίο οι αμερικανο-βρετανικές απώλειες (2003-03-26 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι (2002-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ