Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Οδυνηρό συμβιβασμό» βλέπει ο Κύπριος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές των «παζαριών» που εντείνονται γύρω από τη «λύση» του Κυπριακού, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, μιλώντας σε εγκαίνια μνημείου πεσόντων προέβλεψε έναν «οδυνηρό συμβιβασμό». Συγκεκριμένα, αφού ανέφερε ότι «41 χρόνια μετά, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι πλέον Τουρκία και ψευδοκράτος δε δείχνουν την παλιότερη αδιαλλαξία, τόνισε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής και ευθύς μαζί σας: σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχουν και προβλήματα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δε θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων διότι διαφωνούμε με τις θέσεις που προβάλλονται. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν πρώτιστα και πάνω από όλα την κατοχική δύναμη, την Τουρκία» και όλο νόημα επισήμανε: «Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, οι συνθήκες μάς οδηγούν σε ένα συμβιβασμό. Μπορεί να είναι οδυνηρός ο συμβιβασμός, αλλά αυτό που ζητούμε είναι τουλάχιστον να είναι έντιμος. Και έντιμος θα είναι αν σέβεται - όπως είπα και προηγουμένως και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω - όχι τις θέσεις που ακούω, αλλά τις θέσεις που εκφράζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ιδιότητά μας ως κράτος - μέλος». Δηλαδή, δε μίλησε απλά για συμβιβασμό, αλλά ξεκαθάρισε ότι και τα όρια αυτού θα είναι απόλυτα καθορισμένα με βάση τις «αξίες» και τις προτεραιότητες ιμπεριαλιστικών κέντρων και φυσικά της λυκοσυμμαχίας των Βρυξελλών.

Τέλος, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ). Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες πρότειναν την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, η συμμετοχή τους σε ειδικές επιτροπές για την επίλυση του Κυπριακού και τις συνέπειες στον κατασκευαστικό τομέα κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ