Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης

Με τον αυτόπτη μάρτυρα Π. Σεϊρλή, φίλο του Παύλου Φύσσα, που βρισκόταν μαζί στην παρέα, στην καφετέρια «Κοράλλι», το βράδυ της δολοφονίας από το χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Δεν μπόρεσε να καταθέσει η αδερφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη. Οι συνήγοροί της προσκόμισαν γνωμάτευση για να βεβαιώσουν ότι παρουσιάζει νευροφυτικές διαταραχές (βρίσκεται σε κατάσταση λοχείας) και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.

Ο Π. Σεϊρλής, απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, είπε: «Αυτό που κατάλαβα από προσωπική εμπειρία, το τάγμα εφόδου είναι μια ομάδα που επιτίθεται, οργανώνεται και θέλει να εξοντώσει. Είναι τοπικό το τάγμα εφόδου, φαίνεται στο ότι έχουν γραφεία παντού (....) Μάλιστα, πρόσφατα ακόμα και ο γραμματέας του κόμματός τους ο ίδιος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου, έχουν δηλώσει ότι είναι απόγονοι των ναζί. Οι εντολές ήταν αλυσίδα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «είναι απόγονοι των ναζί. Και το λέω με βεβαιότητα. Φαίνεται από τους συμβολισμούς τους, τους χαιρετισμούς τους. Πάνε βάσει εντολών. Αλλωστε, δηλώνουν στον Τύπο ότι είναι απόγονοί τους, ότι είναι σπορά τους. Αυτοί τα λένε. Παίρνουν εντολές, εκτελούν τις εντολές. Χωρίς εντολή δεν κάνουν τίποτα. Πάντα οι επιθέσεις τους είναι οργανωμένες και προσπαθούν αριθμητικά να έχουν υπεροχή. Και πάντα είναι οπλισμένοι...».

Για το βράδυ της δολοφονίας

Για τους χρυσαυγίτες που κάθονταν απέναντί τους στην καφετέρια το βράδυ της δολοφονίας, κατέθεσε ότι του προκάλεσε εντύπωση η έντονη κινητικότητα που εκδήλωναν, «έστελναν κι έπαιρναν μηνύματα, υπήρχαν συνεχώς βλέμματα». Βεβαίωσε το δικαστήριο ότι σε φωτογραφίες που είδε αργότερα στο Εφετείο, αναγνώρισε τους Μιχάλαρο, Αγγο και Τσαλίκη.

Περιέγραψε, επίσης, τα στάδια της επίθεσης, τα διαρκώς αυξανόμενα άτομα που έρχονταν, τον οπλισμό τους. «Ηταν μαυροφορεμένοι, φορούσαν παντελόνια παραλλαγής, ένας εξ αυτών κρατούσε μαδέρι. Εμφανίζεται από την πλευρά τους ένας μικρόσωμος άνδρας που παρουσιάστηκε ως αστυνομικός. Μας συνέστησε να απομακρυνθούμε από το σημείο, για να μη γίνει καμία φασαρία. "Δε θέλουμε φασαρίες", του είπαμε, "το μόνο που θέλουμε είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας". Φτάνοντας στην Παναγή Τσαλδάρη, βάλαμε σ' ένα ταξί ένα φίλο που ήταν αδιάθετος. Εμφανίστηκε και μία ομάδα ΔΙΑΣ. Σταματάει ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα, είχε δύο γυναίκες πίσω, η μία είναι η Σκαρπέλη, η άλλη είναι η Μπαξεβανάκη, στη θέση του οδηγού αναγνωρίζω τον Ρουπακιά. Μας ρώτησαν πού είναι η Κεφαλληνίας.

Ακούγονταν φωνές από το απέναντι πεζοδρόμιο, από την Κεφαλληνίας, είχαν μαζευτεί 30-40 άτομα, φώναζαν "ελάτε ρε κότες να σας σφάξουμε". Κρατούσαν ρόπαλα, αρχίσανε να μας κυνηγάνε. Είχε έρθει και άλλη ομάδα ΔΙΑΣ. Δέχτηκα κι εγώ ένα χτύπημα... Ξέρω ότι χτυπήθηκε κι ο Μελαχροινόπουλος, είχε εγκλωβιστεί στο σημείο, όπως κι ο Παύλος. Καταφέραμε να κρυφτούμε σε μία πυλωτή, μας κυνηγούσαν με μηχανές. Ο Παύλος έχει μείνει κάποια στιγμή μόνος του, σε κοντινή απόσταση ήταν ο Μελαχροινόπουλος. Δεν μπορούσα να δω τι συνέβαινε. Είδα μόνο το αυτοκίνητο (σ.σ. του Ρουπακιά) που σταμάτησε.

Δυο στενά πίσω από την Παναγή Τσαλδάρη συναντήσαμε αστυνομικούς. Τους είπαμε τι είχε συμβεί. Μας βάλανε χειροπέδες, μας πήγανε στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου. Δεν κατάλαβα γιατί. Τους ζητήσαμε να μη μας βάλουν στο ίδιο κελί με άτομα της άλλης πλευράς. Μας βάλανε με έναν κύριο μέσα, μετά μάθαμε ότι ήταν ο δολοφόνος του Παύλου. Ο συγκεκριμένος κύριος ήταν όλη την ώρα με το κινητό του, με μηνύματα. Μας είπε ότι ήταν περαστικός. Μας δήλωσε, μάλιστα, "μη νομίζετε ότι είμαι με αυτούς επειδή φοράω τα ίδια άρβυλα..."».

Πρόεδρος: Μάθατε αν για την επίθεση αυτή υπήρχε εντολή;

Π. Σεϊρλής: «Ξέρω ότι υπήρχε εντολή από τον Λαγό. Εστειλε μήνυμα στον Πατέλη. Ηταν ο άνωθεν του Πατέλη. Ο Πατέλης ήταν πυρηνάρχης στη Νίκαια. Εχει εξουσία. Είχε 50 άτομα από κάτω του και τον άκουγαν. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ήταν. Πήραν εντολή να ξεκινήσει η επίθεση σ' εμάς».

Προκλητική στάση από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου όλα τα ντοκουμέντα να επιδειχθούν στο τέλος, δυσχεραίνει την απόδειξη των γεγονότων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γεγονός που αποδείχτηκε και χτες, για άλλη μια φορά.

Τέλος, να επισημανθεί ότι από την πλευρά των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών, ήταν προκλητική η προσπάθεια ν' απαξιωθεί ο αυτόπτης μάρτυρας Π. Σεϊρλής.

Ενδεικτικά:

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Εχετε γνώση αν μέλη του Κοινοβουλίου εγκωμιάζουν τάγματα εφόδου;

Π. Σεϊρλής: Δεν έχω γνώση.

Τ. Μιχαλόλιας (συνήγορος του αρχηγού της ΧΑ): Μία ώρα τον δασκαλεύατε (εννοεί το μάρτυρα) στον καφέ, δεν σας τα είπε;

Συνήγορος: Μας παρακολουθείτε; Εδώ υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα (...) Μας παρακολουθούν. Αυτό το κάνει η Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ