Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα σκουπίδια στο κεφάλαιο

Το άσπρο μαύρο επιχείρησε να παρουσιάσει στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η Περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου, υποστηρίζοντας ότι όσοι δεν στηρίζουν τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), θέλουν να συνεχιστεί το αίσχος της Φυλής. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο εν λόγω σχεδιασμός παρατείνει επ' αόριστον τη λειτουργία της χωματερής, φορτώνοντας μάλιστα το εργοστάσιο των Ανω Λιοσίων με επιπλέον 200.000 τόνους το χρόνο. Οι κάτοικοι του Θριασίου καταδικάζονται σε συνέχιση της υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου, αφού το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής δεν προβλέπεται πριν την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το 2021. Μάλιστα, με το σχεδιασμό της πλειοψηφίας, ενεργοποιούνται οι διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του καταστροφικού ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού και εγκρίνουν το ανενεργό λατομείο «Μουσαμά», σε επαφή με τη Ζοφριά και μια ανάσα από την Πετρούπολη, ως χώρο κατάλληλο για ΧΥΤΥ.

Στις επικρίσεις εκπροσώπων φορέων των κατοίκων, που έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ότι προεκλογικά δήλωνε πως θα κλείσει τη χωματερή, η περιφερειάρχης απάντησε ότι ποτέ δεν έδωσε ημερομηνία. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας διαχείρισης των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που, ανάμεσα σε άλλα, φορτώνει με παραπέρα βάρη το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, μέσω νέων φόρων ευρωενωσιακής έμπνευσης. Επίσης, η θεσμοθέτηση «πράσινων σημείων» σε δήμους, βάζει σε κίνδυνο την τύχη των εναπομείναντων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, καθιστώντας τους εν δυνάμει χώρους υποδοχής, επεξεργασίας και διακίνησης απορριμμάτων. Επιπλέον, η περιφερειακή αρχή κάνει ότι δε βλέπει το γεγονός της απαγόρευσης των προσλήψεων, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών, από την αποκομιδή έως και την επεξεργασία. Σα να μη φτάνουν τα παραπάνω, με το νέο σχέδιο, προβλέπεται η χρηματοδότηση με κεντρικούς δημόσιους πόρους όχι μόνο δημοσίων επενδύσεων, αλλά και ιδιωτικών, σχετικών με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την αποδοχή του νέου ΠΕΣΔΑ από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κατέθεσε ο πρόεδρός της και δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρ. Γκότσης (ΣΥΡΙΖΑ), που περιορίστηκε να ζητά την είσπραξη του τέλους ταφής, όχι το 2016, αλλά ένα χρόνο μετά! Τον νέο ΠΕΣΔΑ, εκτός από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Από την παράταξη της διοίκησης τρεις σύμβουλοι καταψήφισαν, εκ των οποίων η Φ. Νικολιδάκη δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή τους από τη «Δύναμη Ζωής». Τη θέση του υπέρ των ΣΔΙΤ επανέλαβε ο πρώην περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, η παράταξη του οποίου ψήφισε λευκό.

Τον ΠΕΣΔΑ καταψήφισαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι, σημειώνοντας ότι με το σχεδιασμό που προτείνει η διοίκηση εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Σε αναλυτικό κείμενο που κατέθεσε ο συνδυασμός του ΚΚΕ υπογραμμίζεται ότι «μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του στη λύση και αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος». Ως επείγουσες προτεραιότητες τίθενται το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, μαζί με την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα μολυσματικών και το τελεσίδικο κλείσιμο της περίπτωσης «Μαύρου Βουνού» στο Γραμματικό. Η εναντίωση στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ