Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Περισσότερη καταστολή και «κόσκινα» στη διαλογή των προσφύγων

Με βασικό επικοινωνιακό στοιχείο τη μετεγκατάσταση στη Σουηδία 19 προσφύγων από την Ερυθραία που φιλοξενούνταν ως τώρα στην Ιταλία, η ΕΕ και τα επιτελεία της επιχείρησαν χτες να αναδείξουν το δήθεν ευαίσθητο πρόσωπό τους. Την ώρα, δηλαδή, που ΕΕ - μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ - με τις επεμβάσεις τους έχουν οδηγήσει στον ξεριζωμό εκατομμύρια ανθρώπους, εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι. Μάλιστα, ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που πήγε στην Ιταλία για το «σόου» που στήθηκε, μίλησε για «αρχές και αξίες της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας της ΕΕ, που έχει από την ίδρυσή της». Η μετεγκατάσταση αυτή είναι η πρώτη, στο ευρύτερο σχέδιο για τους 160.000 πρόσφυγες σε 2 χρόνια, που η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει με το σύστημα των ποσοστώσεων και αυστηρή επιλογή. Βέβαια, πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο δράμα των εκατομμυρίων ξεσπιτωμένων.

Κατά τ' άλλα, η λεγόμενη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου και Δυτικών Βαλκανίων, την Πέμπτη το βράδυ στο Λουξεμβούργο, κινήθηκε στα ίδια πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ. Στις αποφάσεις δίνεται έμφαση στην «πολιτική της επιστροφής των παράτυπων οικονομικών μεταναστών», ώστε μόνο αυτοί «που χρήζουν διεθνούς βοήθειας» να έχουν δικαίωμα εισόδου στην ΕΕ. Επίσης, προωθείται η ενίσχυση της καταστολής και αποτροπής, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της λυκοσυμμαχίας, η ενίσχυση των κέντρων υποδοχής και καταγραφής στις χώρες εισόδου αλλά και διέλευσης και η συνεργασία με τις χώρες που θα επαναπροωθούνται οι χαρακτηριζόμενοι «οικονομικοί μετανάστες». Ακόμη, δηλώνεται ότι θα υπάρξει συμβολή για την «αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μεταναστευτικών ροών στη Συρία και το Ιράκ», κατονομάζοντας το «Ισλαμικό Κράτος». Ωστόσο, αυτούς τους εγκληματίες στήριξαν και φούντωσαν αυτοί που δήθεν τώρα ψάχνουν τις ...βαθύτερες αιτίες.

Το θέμα του κύματος των μεταναστών θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και αφρικανικών χωρών στις 11 - 12 Νοέμβρη, στη Βαλέτα, στη Μάλτα. Χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμα του αποφάσισε να δώσει «πράσινο φως» στην ΕΕ να προχωρήσει τις επιχειρήσεις (ουσιαστικά διεύρυνση των επεμβάσεων) στη Μεσόγειο (ΕUNavFor Med), με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των διακινητών και των σκαφών τους που προέρχονται από τη Λιβύη. Το ψήφισμα στήριξαν 14 μέλη του Συμβουλίου και απείχε η Βενεζουέλα.

Κι άλλο παιδί νεκρό

Ενα αγοράκι, ενός μόλις έτους, βρέθηκε νεκρό στη Μυτιλήνη, σε λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες. Το παιδί βρέθηκε από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που περισυνέλεξε 56 ναυαγούς μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και το ενός έτους αγοράκι που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Παρά τις προσπάθειες των μελών του σκάφους και στη συνέχεια εθελοντών γιατρών και του αγροτικού γιατρού του Μόλυβου που προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, το βρέφος έχασε τη μάχη για τη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ