Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Νοιάζονται» τους μετανάστες στέλνοντας στρατό εναντίον τους

Περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τις «εξωτερικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής» της ΕΕ, τις «τελευταίες εξελίξεις στη Συρία» και άλλα θέματα.

Στα Συμπεράσματα για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, «επιβεβαιώνουν», όπως γράφουν, «την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ», αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι φυσικά η ανάληψη στρατιωτικής - επιχειρησιακής δράσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στις χώρες απ' όπου ξεκινούν τα καραβάνια με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Εξ ου και στα Συμπεράσματα, «το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών και λαθρεμπόρων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα και επικροτεί τη μετάβαση στη δεύτερη φάση της επιχείρησης EUNAVFOR MED "ΣΟΦΙΑ" στην ανοικτή θάλασσα».

Η δεύτερη φάση της εν λόγω στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ αφορά τη συγκέντρωση των στρατιωτικών μέσων (η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί ένα υποβρύχιο που θα περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο) Οταν φτάσει στην τέταρτη φάση της, προβλέπονται μέχρι και επιχειρήσεις στο έδαφος της Βόρειας Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου - τυπικά - να εξαρθρωθούν τα δίκτυα των δουλεμπόρων. Αυτό, στην πράξη, πέρα από το γεγονός ότι το Μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να πατήσει το άρβυλο των ευρωενωσιακών σε ζώνες που ενδιαφέρουν τα μονοπώλιά τους, συνεπάγεται και νέες εκατόμβες νεκρών μεταναστών και προσφύγων, λόγω των δυσκολότερων δρομολογίων που θα επιχειρήσουν για να περάσουν στην ΕΕ, με χειρότερες καιρικές συνθήκες κ.λπ.

Παραπέρα, στα Συμπεράσματα για τη Συρία, απ' όπου έχουν ξεριζωθεί εκατομμύρια άνθρωποι, σαν αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στη Συρία υπό την παρούσα ηγεσία», επιμένοντας για εκκαθάριση του καθεστώτος Ασαντ, δίνοντας άλλοθι για συνέχιση των συγκρούσεων στη χώρα.

Αλλωστε, σε άλλο σημείο των Συμπερασμάτων, αναγνωρίζουν ρόλο και έργο στις ένοπλες δυνάμεις που αντιμάχονται τον Ασαντ και επίσης ματοκυλούν τη χώρα: «Η ΕΕ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και συναφείς ένοπλες ομάδες να ενωθούν πίσω από μια κοινή προσέγγιση, προκειμένου να παρουσιάσουν μια εναλλακτική λύση για το λαό της Συρίας».

Τέλος, το Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στην Αθήνα

Η διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και η περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συζητήθηκαν χτες στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. Κι αφού η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία συνεχίζεται, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των λεγόμενων ασφαλών διόδων για τους πρόσφυγες, μέσω της επανεγκατάστασης από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Τουρκία, απευθείας προς τις χώρες προορισμού στην ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη συμπερίληψης των Αφγανών προσφύγων στα προγράμματα μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι το Προσφυγικό δε λύνεται με τεχνοκρατικούς τρόπους, ότι χρειάζεται ανθρωπιστική προσέγγιση και πως το πρόβλημα είναι «ευρωπαϊκό και παγκόσμιο», ενώ καταφέρθηκε κατά της συνθήκης του Δουβλίνου.

Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία κέντρων διαλογής ανθρώπων (hot spots), η οποία θα αποτελέσει προϋπόθεση για την εφαρμογή των συμφωνιών μετεγκατάστασης των προσφύγων, καθώς και η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αποτέλεσαν, ανάμεσα στα άλλα, το αντικείμενο της επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών, Ζ. Ασελμπορν, με τον επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλο.

Το πρώτο ελληνικό hot spot θα λειτουργήσει σε 7-10 μέρες στη Λέσβο και τα άλλα τέσσερα προβλέπεται να εγκατασταθούν σ' ένα μήνα σε Λέρο, Σάμο, Κω και Χίο. Θα συγκροτηθούν και άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πενιχρές μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε διάφορες χώρες της ΕΕ θα γίνονται μέσω των κέντρων διαλογής, όπου θα περνούν από «κόσκινο» οι πρόσφυγες. Στη διαλογή, μαζί με τις εθνικές αρχές, θα συμμετέχουν ο Frontex, η Europol, η Eurojust και ο Easo. Αντιλαϊκοί θεσμοί της ΕΕ, που θα κάνουν το «ξεψάχνισμα» των εξαθλιωμένων. Οι τελευταίοι δε θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μεταβούν, αλλιώς θα ακολουθεί η επιστροφή τους στην πρώτη χώρα εισόδου. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως δεν πρέπει ορισμένα κράτη - μέλη να ζητούν πρόσφυγες με... προδιαγραφές.

«Δεσμευτήκαμε ότι σ' ένα μήνα θα βρίσκονται όλα τα hot spots σε λειτουργία και ζητήσαμε επίσπευση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και επανεξέταση του θέματος των Αφγανών, οι οποίοι είναι κατά 70% πρόσφυγες, ενώ για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι πρόσφυγες κατά 75%», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Το τελευταίο αυτό θέμα έχει σημασία για την Ελλάδα, καθώς όσοι ξεμένουν στη χώρα μας είναι κυρίως Αφγανοί, που προέρχονται, όμως, από εμπόλεμες περιοχές.

«Αγκάθι» αποτελεί η συνεργασία για τον έλεγχο των συνόρων με την Τουρκία, αφού ανοίγει παράθυρο στη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Οπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή», σε κείμενα εργασίας της Κομισιόν και σε τρία non papers βρίσκεται καταγεγραμμένη η ιδέα των κοινών περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι συγκεκριμένες ιδέες, διατυπωμένες σε έγγραφα και σε συζητήσεις, έχουν αδρανοποιηθεί αυτή τη στιγμή, αλλά είναι πιθανό να επανέλθουν, καθώς το θέμα θα οξυνθεί εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία.

Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ρ. Τ. Ερντογάν και ότι θα το συζητήσει και ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του σε προσεχή συνάντηση στην Πόλη. «Κάνουμε προσπάθειες για συνεργασία, αλλά κανείς δε διανοείται ότι θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα» είπε.

  • Τη Λέσβο επισκέφτηκε και αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, αποτελούμενη από τους Jeanne Shaheen, Richard Durbin, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, τους οποίους συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, David Pearce.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ