Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με τα μπούνια στο ματωμένο «περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι»

Από τη χτεσινή συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα ενεργειακά, Α. Χοκστάιν

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα ενεργειακά, Α. Χοκστάιν
Την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή επιδιώκει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσα από τη «στρατηγική συνεργασία» της με τις ΗΠΑ (και) στα ενεργειακά ζητήματα, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» σημαίνουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Τη συμπόρευση σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά και ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν, ο οποίος βρέθηκε τις δύο τελευταίες μέρες στην Αθήνα: «Ο,τι είναι καλό για την Ελλάδα σήμερα, είναι καλό και για τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» και πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το «παράθυρο ευκαιρίας», ώστε να αποκτήσει ρόλο στο «περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι».

Σε αυτά τα πλαίσια, οι συναντήσεις που πραγματοποίησε χτες στην Αθήνα ο Α. Χοκστάιν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, αλλά και την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, αποτελούν τη συνέχεια σειράς επαφών που πραγματοποιούν όλους τους προηγούμενους μήνες στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους των ΗΠΑ, για την ανάληψη ενεργού ρόλου στην υλοποίηση των αμερικανικών σχεδιασμών στη χάραξη ενεργειακών διαδρόμων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Βασικό αντικείμενο των χτεσινών συναντήσεων, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αποτέλεσε ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP, το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, αλλά και η διασύνδεση των δύο έργων.

Ο Π. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του IGB, καθώς, όπως είπε, ο συγκεκριμένος αγωγός «έχει τη δικιά του ξεχωριστή σημασία». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει και νέα συνάντηση στη Σόφια μεταξύ της ελληνικής και της βουλγάρικης πλευράς, ενώ σημείωσε ότι βασικό στοιχείο για την υλοποίηση του αγωγού αποτελούν «οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό. Ελπίζουμε τον άλλο μήνα να έχουμε πιο ξεκάθαρο τοπίο και θετικές εξελίξεις».

Για τον ΤΑΡ, με βάση τις αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου, στάθηκε στα παζάρια «βελτίωσης» των όρων της υπάρχουσας συμφωνίας: «Βρισκόμαστε σ' ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή και επιθυμούμε να συμβάλλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη, όσο δυνατόν μπορεί να γίνει αυτό τώρα, για την Ελλάδα».

Πάντως, σχετικά με τον αγωγό ΙGB, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί σχέδιο που προωθούσε και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και έχει χαρακτηριστεί από την Κομισιόν ως ενεργειακό έργο «κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα αποτελέσει τμήμα του λεγόμενου «κεντρικού διαδρόμου», μέσω του οποίου θα προωθείται φυσικό αέριο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

LNG - IGB - TAP: Η «μεγάλη εικόνα» των αμερικανικών σχεδιασμών

Για τον Α. Χοκστάιν, και οι δύο παραπάνω αγωγοί αποτελούν έργα στρατηγικής σημασίας, ενώ όπως τόνισε χτες σε δηλώσεις του, «οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα, για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα και κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η ίδια ως στρατηγικός εταίρος στην ευρύτερη περιοχή».

Απαντώντας στους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την «οικονομική βιωσιμότητα» του IGB, μεταξύ άλλων για το αν επαρκούν οι ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου που θα διέρχονται από αυτόν, οι ΗΠΑ προτάσσουν τη διάθεση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω και των δύο αγωγών.

«Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον αγωγό, αλλά επίσης την ενίσχυση και την περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων και των εγκαταστάσεων LNG στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος στη συνέντευξή του στο «Βήμα» και συνεχίζει: «Υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και τα σχέδια για εγκαταστάσεις LNG στην Αλεξανδρούπολη. Ολα αυτά είναι τελείες που πρέπει να τις συνδέσουμε. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα: LNG - IGB - TAP. Τότε η επένδυση αποκτά αξία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ