Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνονται οι πιέσεις της ΕΕ για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

Τεράστιες οι ευθύνες της τωρινής συγκυβέρνησης και των προκατόχων της με τις διακηρύξεις περί «ευρωπαϊκών συνόρων»

Γενικολογίες και ευχολόγια περί «διεθνούς δικαίου» αράδιασε ο Αλ. Τσίπρας ως «απάντηση» στις δηλώσεις Γιούνκερ για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο

Andrea Bonetti

Γενικολογίες και ευχολόγια περί «διεθνούς δικαίου» αράδιασε ο Αλ. Τσίπρας ως «απάντηση» στις δηλώσεις Γιούνκερ για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο
Με πρόσχημα την ανάγκη φύλαξης των «εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», αξιοποιώντας και σε αυτήν την κατεύθυνση το προσφυγικό - μεταναστευτικό και εκμεταλλευόμενη τις διακηρύξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προκατόχων της, όλο το προηγούμενο διάστημα περί «ευρωπαϊκών συνόρων», η ΕΕ - με «πρώτο βιολί» τη Γερμανία - πιέζει στην κατεύθυνση κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, υπό «ευρωπαϊκή αιγίδα». Σημείωσε μάλιστα πως η Τουρκία δεν έχει αντιρρήσεις, αλλά προβάλλει ενστάσεις η ελληνική πλευρά και γι' αυτό «θα απευθυνθώ στην ελληνική κυβέρνηση και θα τους πω ότι πρέπει να αναθεωρήσουν τη θέση τους». «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων», υποστήριξε χαρακτηριστικά...

«Απάντηση» Τσίπρα με γενικόλογες αναφορές περί «διεθνούς δικαίου»

Το ζήτημα τίθεται στον Αλ. Τσίπρα, που βρίσκεται χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένταση των σχετικών πιέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι η συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών δεν αποτελεί εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, μία μέρα μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ, περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές περί... «διεθνούς δικαίου», δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ».

«Η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης», πρόσθεσε, και ανέφερε ακόμα πως «τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο - ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες «αξιολόγησης» του ελληνικού προγράμματος, αλλά παρουσιάστηκαν και οι θέσεις της συγκυβέρνησης σε σχέση με το προσφυγικό. Υπενθυμίζουμε ότι η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών κυριάρχησε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, την Τετάρτη, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει και της επίσκεψής της στην Αγκυρα.

Δε βλέπει καμιά πίεση ο Ν. Κοτζιάς!

«Κοινές περιπολίες σημαίνει εισδοχή τουρκικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με όσες μακρόχρονες συνέπειες θα έχει αυτό», παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Alpha 9,89», προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η ελληνική κυβέρνηση εξηγεί στους «εταίρους» της ότι «οι κοινές περιπολίες είναι απαράδεκτες, αλλά η απόρριψή τους δεν σημαίνει απόρριψη της ανάγκης συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων».

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς, και ενώ βοά ο τόπος για τις δημόσιες τοποθετήσεις Γιούνκερ, Μέρκελ κι άλλων αξιωματούχων, ισχυρίστηκε ότι «ούτε έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα επίσημα στην Ελλάδα ούτε κανείς μάς άσκησε πίεση για αυτό(!!!)ούτε θα μπορούσε να μας ασκήσει και να γίνει από εμάς αποδεκτό»...

«Μερικοί», συνέχισε ο Κοτζιάς, «είναι λίγο μακριά από την περιοχή μας και δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο επίπεδο», συμπλήρωσε, μια δήλωση που αφενός επιχειρεί να «κουκουλώσει» τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για το Αιγαίο σε... άγνοια λόγω απόστασης (!), ενώ αφετέρου αφήνει ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παράλληλα, σημείωσε ότι στις συζητήσεις που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, όσο και ο ίδιος με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, στον ΟΗΕ, συμφωνήθηκε να ενταθεί η «συνεργασία» Ελλάδας - Τουρκίας γύρω από αυτό το θέμα.

Στην υπόθεση παρενέβη, χτες, εξάλλου, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος. Σε τελετή παρασημοφόρησης του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, ο Πρ. Παυλόπουλος τον εγκωμίασε επειδή, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του «οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθόρισαν και τους όρους, υπό τους οποίους τα κράτη - μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών - μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ' αυτά». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αποδεικνύεται ότι οι διακηρύξεις περί «ευρωπαϊκών συνόρων», τις οποίες αναπαράγει ακόμα και τώρα και ο Πρ. Παυλόπουλος, αξιοποιούνται ως το καλύτερο «πάτημα» για τις πιέσεις υπέρ των κοινών ναυτικών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Και νέες τουρκικές παραβιάσεις και εμπλοκές στο Αιγαίο

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα που οι «εταίροι» της ντόπιας αστικής τάξης, στην ΕΕ, θέτουν ανοιχτά ζήτημα συνδιαχείρισης του Αιγαίου με αφορμή το προσφυγικό, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών και άλλα τρία μεμονωμένα αεροσκάφη προχώρησαν χτες σε 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, σε όλο τον κάθετο άξονα, από Βορειοανατολικό έως το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σημειώθηκαν, δε, και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ