Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Σε ρότα σκληρού μνημονίου και στο 9μηνο

Σε ρότα σκληρού μνημονίου συνεχίζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2015. Ταυτόχρονα, παρά την έναρξη της εφαρμογής των συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων (διόγκωση ΦΠΑ κ.ά.), συνεχίζουν να καταγράφονται διευρυνόμενες «αποκλίσεις» στα κρατικά έσοδα, σε μια εξέλιξη που φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο νέων συμπληρωματικών μέτρων, με άξονα την καρατόμηση κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 9μηνο του 2015:

-- Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζουν «υστέρηση» 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο για το 9μηνο του 2015. Ειδικότερα, διαμορφώνονται στα 32,2 δισ. ευρώ (-33,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσδοκά σε «βελτίωση» της κατάστασης, από το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που θα ξεκινήσει να εισπράττεται τους επόμενους μήνες...

-- Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού συμπιέστηκε παραπέρα στα 36,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τον αντιλαϊκό στόχο περίπου κατά 4,4 δισ. ευρώ. Το «επίτευγμα» οφείλεται στην εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ (καρατόμηση συντάξεων κ.ά.), στη διάλυση των χορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στην «άτυπη» στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας. Να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, μέχρι τον Αύγουστο, είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

-- Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζονται «πρωτογενή πλεονάσματα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) ύψους 3,1 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ