Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δείχνει τα «γαμψά» της «νύχια» σε μετανάστες - πρόσφυγες

Εμβάθυνση της αντιμεταναστευτικής στρατηγικής επεξεργάζεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώνεται σήμερα

Η «οικογενειακή φωτογραφία» από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας

Eurokinissi

Η «οικογενειακή φωτογραφία» από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας
Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) με κύριο θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Οι όποιες αποφάσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την πεπατημένη όσων έχουν προηγηθεί, οι οποίες κυρίως εστίασαν στο πώς θα ανοιγοκλείνει η «κάνουλα» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε αστικής τάξης της ΕΕ για φτηνά εργατικά χέρια, αλλά και στα ζητήματα της λεγόμενης «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», με κοινή συνισταμένη τόσο την ενίσχυση της καταστολής και του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα, όσο και την αξιοποίηση του μεταναστευτικού - προσφυγικού για την παραπέρα προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει η καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται στις ηπειρωτικές περιοχές της Τουρκίας, με το επιχείρημα ότι έτσι είναι δυνατόν να ελέγχεται η ροή και να αποφεύγονται τραγωδίες στο Αιγαίο. Ακόμα, αναμένεται να ζητήσει την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα δεχτούν άλλα κράτη - μέλη, με αναγνώριση αυτής της ιδιότητας και για τους Αφγανούς που εισέρχονται στην Ελλάδα, όπως και αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης και της τεχνικής υποστήριξης.

Στη διάρκεια αυτής της Συνόδου αναμένεται να συζητηθούν, επίσης, η «Εκθεση των Προέδρων» για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης καθώς και το δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο ή την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Ενταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα και... «μετασχηματισμός του προβλήματος σε ευκαιρία»

Σε δηλώσεις του, χτες, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, έδωσε χαρακτηριστικά το «στίγμα» στο οποίο θα κινούνταν οι αποφάσεις της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες δεν έκρυψε ότι αυτό που τους απασχολεί είναι η ενσωμάτωση τόσων όσους χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι ως φτηνό εργατικό δυναμικό, η «επίδραση της εισροής μεταναστών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και την οικονομία μας», όπως είπε, το πώς «αυτό το πρόβλημα, αυτή η πρόκληση, μπορεί να μετασχηματιστεί σε μια ευκαιρία».

Πρόσθεσε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η λήψη μέτρων ενίσχυσης των «εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», με αύξηση της υποστήριξης προς τις αντίστοιχες χώρες και πως αναμένει να συμφωνηθεί σε αυτή τη Σύνοδο η ενίσχυση των σχετικών αρμοδιοτήτων της Frontex, με το «να εξελιχθεί σε ένα πιο επιχειρησιακό σώμα», το οποίο, μεταξύ άλλων, θα έχει και τη δυνατότητα επαναπροώθησης μεταναστών, καθώς και τη δυνατότητα ανάληψης «ενεργού δράσης όταν πρόκειται για προστασία των εξωτερικών συνόρων». Ο Ντ. Τουσκ μίλησε και για την ανάγκη συγκρότησης ενός συστήματος φύλαξης των συνόρων και των ακτών της ΕΕ, παρότι παρέπεμψε σχετικές αποφάσεις σε επόμενη Σύνοδο.

Ενόψει και της Συνόδου στη Βαλέτα, στις 11 - 12 Νοέμβρη, μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών κρατών, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως στόχος είναι η επεξεργασία μιας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής μεταναστών, η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και η δημιουργία διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. Μια κάνουλα δηλαδή που θα ανοιγοκλείνει αναλόγως των αναγκών των μονοπωλίων της ΕΕ. Μάλιστα, προεξοφλώντας κλιμάκωση των συγκρούσεων σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη κ.λπ., δήλωσε με κυνισμό ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για παν ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ