Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αποφασισμένοι οι βιομήχανοι να βρεθούν στην «πρωτοπορία της προσπάθειας»...

Ικανοποίηση του εγχώριου κεφαλαίου για την ανταπόκριση της συγκυβέρνησης στα «διαχρονικά αιτήματά» του

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Το ντόπιο κεφάλαιο είναι ικανοποιημένο από την ανταπόκριση της συγκυβέρνησης στα αιτήματά του

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Το ντόπιο κεφάλαιο είναι ικανοποιημένο από την ανταπόκριση της συγκυβέρνησης στα αιτήματά του
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το διαχρονικό αίτημα του ΣΕΒ για τη σύσταση ενός υπουργείου αφοσιωμένου στη βιομηχανική πολιτική, έγινε πραγματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση στην Αθήνα, για να προσθέσει: «Η υλοποίηση της νέας συμφωνίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση (...) Μας αφορά όλους καθώς η χώρα μας δεν έχει άλλη ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά και να καρπωθεί τις ευκαιρίες που αναδύονται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον»...

Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραπάνω ειπώθηκαν την ίδια μέρα με την ανακοίνωση του πορίσματος για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, επίσης σύμφωνα με τις πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Μάλιστα, ο Θ. Φέσσας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΕΒ είναι αποφασισμένος να βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας. Με γνώση, εμπειρία, πνεύμα συνεργασίας και κατανόηση των δυσκολιών που περνά η ελληνική κοινωνία».

Τη ίδια ώρα, ο επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, απαντώντας σε ερώτηση «εάν θα τα «καταφέρει» η συγκυβέρνηση τονίζει: «Στις διαπραγματεύσεις, τον περασμένο Ιούλιο, για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επικράτησε η εντύπωση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό». Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επισημαίνει πως «η Ελλάδα δεν έχει μόνο δημοσιονομικό πρόβλημα», αλλά και «ανάγκη» για βαθιές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος έτσι ώστε «να πληρώνονται οι φόροι που αναλογούν στον καθένα».

Στη βάση των παραπάνω φωτίζονται τα «παλαμάκια» και το ποντάρισμα της πλουτοκρατίας στη «δεύτερη φορά αριστερά», ως ικανότερου διαχειριστή των υποθέσεων και των συμφερόντων της...

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ, μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία», όπου, αναφερόμενος στο πόρισμα της «επιτροπής σοφών» επισημαίνει:

«Σε κάθε περίπτωση, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, δίνοντας τη σημασία στη μη υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ειδική αναφορά κάνουν στο δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα της Ασφάλισης, δηλαδή στα «επαγγελματικά ταμεία» και την ιδιωτική Ασφάλιση.

Επί της ουσίας, προαναγγέλλουν τη γενικευμένη καρατόμηση των συντάξεων, ανεξάρτητα από ύψος: «Οι πολιτικές που εστιάζουν σε περικοπές μόνο των υψηλότερων συντάξεων (των οποίων οι δικαιούχοι έχουν καταβάλει τις μεγαλύτερες εισφορές) αποδομούν (...) την ανταποδοτικότητα του συστήματος».

Δείχνουν, εξάλλου, στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, τονίζοντας: «Ανησυχούμε σφόδρα όταν διαβάζουμε ότι η μεταβίβαση στο νέο σύστημα θα απαιτήσει, σύμφωνα με το πόρισμα, νέους φόρους στους συνεπείς φορολογούμενος για τη βιωσιμότητά του».

Επιχειρηματικές κολεγιές με ΗΠΑ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι προωθούμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα του κρατικού χρέους τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ντ. Σινγκ, με την παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, στη συνάντηση, η οποία εξελίχθηκε σε «θετικό κλίμα», ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ύπαρξη απόλυτης ομοφωνίας για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισήμανε, επίσης ότι είναι σημαντικό να διαγράφεται πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο Ευ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει και οι «θεσμοί» να επιδείξουν «ευελιξία σε εκκρεμή θέματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις». Είναι φανερό ότι η «ευελιξία» την οποία αναζητά η συγκυβέρνηση αφορά στη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος για τα πέραν του μνημονίου αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Ντ. Σινγκ συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος αναφέρθηκε «εκτενώς» στις «προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας», σε τομείς όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία με ιδιαίτερη έμφαση, στη διαμόρφωση του «κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Σταθάκης εστίασε στην «απλοποίηση» της νομοθεσίας που αφορά στην αδειοδότηση επιχειρήσεων καθώς και στο νέο «αναπτυξιακό νόμο», που αναμένεται έως το τέλος του 2015.

«Γέφυρες» με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», τονίζει: «Πρέπει να ανοιχτούμε προς άλλες πολιτικές ομάδες που βρίσκονται κοντά μας όσο περισσότερο μπορούμε. Μιλώ για τους Σοσιαλιστές, αλλά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».

Παράλληλα, επαναφέροντας το ζήτημα της «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια».

Στην Αθήνα ο Φρ. Ολάντ

Τέλος, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 22 και 23/10 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του αντιλαϊκού προγράμματος, από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ