Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Εγκαινίασαν το στρατόπεδο «υποδοχής» προσφύγων

Πάνω σε παλιές υποδομές, με ελλείψεις φιλοξενίας και χώρου, ξεκινά η λειτουργία του πρώτου «κέντρου διαλογής» («hot spot») στη Μόρια της Λέσβου. Το «hot spot» με τα συρματοπλέγματα είναι ένα κανονικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρά χώρος υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζ. Ασελμπορν, προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, του Δ. Αβραμόπουλου, επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, και του Γ. Μουζάλα, αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να «πειστούν» να περάσουν από δακτυλοσκόπηση, καταγραφή και ταυτοποίηση, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν 60.000 - 80.000 πρόσφυγες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επανειλημμένα έστειλε σαφές «μήνυμα» ότι όποιος πρόσφυγας ζητά προστασία υποχρεούται να ακολουθήσει τους κανόνες υποδοχής και μετεγκατάστασης, ενώ αντίστοιχα τόνισε πως και για να μπορέσει κάποιος να μένει νόμιμα στην ΕΕ, πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες...

Ο Ζ. Ασελμπορν, εξάλλου, είπε ότι 1.200 πρόσφυγες καταγράφονται κάθε μέρα από το κέντρο της Μόριας. Αυτή τη στιγμή εκεί υπάρχουν περίπου 10.000 πρόσφυγες απ' τη Συρία, ενώ στο κέντρο του νησιού υπάρχουν άνθρωποι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ