Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Γκρίνιες» και αλληλοκατηγορίες στο φόντο του συνεδρίου του ΕΛΚ

Από τις χειραψίες πριν την ανάληψη της αστικής διακυβέρνησης το 2012 στις σημερινές «γκρίνιες», καθώς η ΝΔ δυσκολεύεται να ξαναστηθεί ως «εναλλακτική» στην κυβερνητική εναλλαγή

Eurokinissi

Από τις χειραψίες πριν την ανάληψη της αστικής διακυβέρνησης το 2012 στις σημερινές «γκρίνιες», καθώς η ΝΔ δυσκολεύεται να ξαναστηθεί ως «εναλλακτική» στην κυβερνητική εναλλαγή
Πυκνά σύννεφα σκεπάζουν το εσωκομματικό τοπίο της ΝΔ, στο φόντο της αδυναμίας της - σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον - να ενσωματώνει ακόμα πλατύτερες εργατικές - λαϊκές μάζες στα ζητούμενα του κεφαλαίου, έτσι ώστε να εμφανίζεται ως αξιόπιστη «εναλλακτική» στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή για την εκδήλωση των πιο πρόσφατων εσωκομματικών τριβών είναι η παρουσία του κόμματος στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη και η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη από την κούρσα για μια θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ.

Στο συνέδριο μετέχουν 1.300 σύνεδροι από περισσότερα από 80 κόμματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, είναι το Προσφυγικό και η χάραξη Κοινής Πολιτικής Ασύλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, αναμένεται να τοποθετηθεί στο συνέδριο τόσο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, όσο και για την πορεία του ΕΛΚ το επόμενο διάστημα.

Επισήμως, την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν - εκτός του Ευ. Μεϊμαράκη - ο Ελληνας ευρωενωσιακός επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, οι άλλοι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, οι βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Κουμουτσάκος και Ν. Μηταράκης, οι πέντε ευρωβουλευτές του κόμματος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, άλλα στελέχη της παράταξης.

Ο δε Αντ. Σαμαράς επισήμως δε συμμετέχει στην αντιπροσωπεία, ωστόσο έχει κληθεί από το ΕΛΚ να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση του συνεδρίου... Ο άτυπος αυτός αποκλεισμός του από την επίσημη αποστολή ερμηνεύεται και ως ενόχληση της πλευράς Μεϊμαράκη για το γεγονός ότι βουλευτές που χαρακτηρίζονταν παλαιότερα ως «σαμαρικοί», σήμερα στηρίζουν, στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής, τους άλλους τρεις υποψήφιους.

Ταυτόχρονα, η πλευρά Σαμαρά συγκέντρωσε και τα βέλη της πλευράς Μπακογιάννη, για το γεγονός ότι η τελευταία ωθήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της για τη θέση αντιπροέδρου στο ΕΛΚ. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η πλευρά Μπακογιάννη διέχυσε ότι ο Σαμαράς επικοινώνησε με ξένα στελέχη του ΕΛΚ και τους είπε πως τυχόν εκλογή Μπακογιάννη (που στηρίζει Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ) θα σήμαινε ανάμειξη στα εσωκομματικά της ΝΔ. Η πλευρά Σαμαρά από τη μεριά της αποκρούει την κατηγορία...

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και το ενδεχόμενο... να μην έβγαιναν τα κουκιά στη ΝΔ για να εκλέξει αντιπρόεδρο στο ΕΛΚ, καθώς στην κούρσα που για 10 θέσεις αντιπροέδρων κατέβαιναν 13 υποψήφιοι, οι 5 πέντε εκ των οποίων, μάλιστα, είναι εν ενεργεία ευρωενωσιακοί επίτροποι, άρα ξεκινούν από καλύτερες θέσεις.

Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί και το σενάριο η απόφαση των Μεϊμαράκη - Μπακογιάννη να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της δεύτερης, να ελήφθη στη σκιά των πληροφοριών που θέλουν στις τάξεις του ΕΛΚ να επικρατεί εκνευρισμός για τη στάση της ΝΔ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο. Οτι η μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη ΝΔ και γενικά το γεγονός ότι φαίνεται σαν να σηκώνει εν μέρει «αντιμνημονιακή» σημαία, επιστρέφοντας σε παλαιότερες εποχές (αξιωματικής αντιπολίτευσης επί προεδρίας Σαμαρά), έχει ενοχλήσει το ΕΛΚ.

Ισως, σε αυτό το πλαίσιο να εντάσσεται και η κίνηση Μεϊμαράκη να εγκαλέσει την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, «να μας κάνει ντα» - όπως είπε χαρακτηριστικά - για να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ