Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επίσκεψη του «Πόντιου Πιλάτου» γγ του ΟΗΕ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επέστρεψε χτες αιφνιδίως στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ σε μία προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα και δήθεν να πιέσει για εκτόνωση της έντασης, που οξύνεται επικίνδυνα εδώ και βδομάδες με κύρια ευθύνη των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

«Γνωρίζω ότι οι ελπίδες σας για ειρήνη έχουν εξανεμιστεί αμέτρητες φορές. Είσαστε οργισμένοι από τη συνεχιζόμενη κατοχή και την επέκταση των εποικισμών... Δεν σας ζητώ να είστε παθητικοί, αλλά πρέπει να αφήσετε κατά μέρος τα όπλα της απελπισίας», είπε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθυνόμενος στους Παλαιστίνιους πριν συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Μπαν, απευθυνόμενος, αργότερα, και στους Ισραηλινούς δήλωσε πως κατανοεί τους φόβους τους για την επιδείνωση της ασφάλειας, αλλά υπογράμμισε ότι η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι στρατιωτική, λέγοντας: «Οταν ο καθένας στο δρόμο είναι υποψήφιο θύμα, η ασφάλεια πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα. Ομως τα τείχη, τα σημεία ελέγχου, η βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας και οι κατεδαφίσεις σπιτιών δεν μπορούν να οδηγήσουν στη βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια που χρειάζεστε και πρέπει να έχετε».

Στη συνάντηση που είχε χτες ο Μπαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άκουσε τον τελευταίο αμετανόητο και αδιάλλακτο, καθώς επέρριψε τις ευθύνες για τη σημερινή έκρυθμη κατάσταση στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι «πήρε το μέρος του Ισλαμικού Κράτους και της Χαμάς διαδίδοντας ψεύδη για τα σχέδια των Ισραηλινών στο τέμενος Αλ Ακσα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε μάλιστα ότι για την τωρινή κατάσταση δεν φταίνε οι ασταμάτητοι εβραϊκοί εποικισμοί, οι τραμπουκισμοί των εποίκων και η βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού ούτε η ανυπαρξία ειρηνευτικής διπλωματικής διαδικασίας, αλλά «η επιθυμία των Παλαιστινίων να καταστρέψουν το Ισραήλ».

Σήμερα, ο Νετανιάχου μεταβαίνει στο Βερολίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο Κέρι έως το τέλος της βδομάδας θα συναντήσει πιθανώς στο Αμμάν της Ιορδανίας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς μαζί με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β'.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι έως χτες βράδυ συνεχίζονταν οι αιματηρές συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα σύνορα της Λωρίδας Γάζας με το Ισραήλ (με αποτέλεσμα χτες βράδυ το θάνατο τουλάχιστον ενός Παλαιστινίου και τον τραυματισμό άλλων τριών από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών) αλλά και οι επιθέσεις Παλαιστινίων σε σταθμούς λεωφορείων κατά Ισραηλινών στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ