Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κορυφώνονται οι συζητήσεις για αστική κυβέρνηση

Καθώς προχωράνε οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία με τις συναντήσεις του Προέδρου της χώρας, Ανιβάλ Καμπάκο Σίλβα, με τους επικεφαλής των κομμάτων (σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις ολοκληρώνονται σήμερα) ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, (πήρε 32,38% στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη), εξέφρασε την προτίμησή του. Είπε χτες στον Πορτογάλο Πρόεδρο ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει «εναλλακτική αριστερή κυβέρνηση» με τη στήριξη του Αριστερού Μπλοκ (10,22%) και του Πορτογαλικού ΚΚ (8,27%).

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Α. Κ. Σίλβα, με τον επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού, Πέδρο Πάσος Κοέλιο (που βγήκε πρώτος στις εκλογές με 38,55%, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία), ο οποίος δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές πρέπει να συμβάλουν σε μια σταθερή κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Πάντως, ο Αντόνιο Κόστα, αν και είπε ότι μια «αριστερή κυβέρνηση» έχει την πλειοψηφία στη Βουλή (122 βουλευτές στους 230) δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σε τι έχει συμφωνήσει με τα άλλα κόμματα που τον στηρίζουν. Η απόφαση για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί κυβέρνηση μειοψηφίας και νέες εκλογές σε 6 μήνες. Δεδομένο, πάντως, πρέπει να θεωρείται και από την «αριστερή» εκδοχή αστικής διαχείρισης η στήριξη του ευρώ και της ΕΕ, ενώ τα όποια κοινά σημεία σοσιαλιστών - «αριστερών» καλλιεργούν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις στον καπιταλισμό, αφού αντικειμενικά η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα πατήσει στα ισοπεδωμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ