Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καλλιεργούνται κάλπικες προσδοκίες στο λαό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μια νέα επιχείρηση να καλλιεργηθούν προσδοκίες κάλπικες για τον κυπριακό λαό φαίνεται ότι ξεκινά, με αφορμή και τα «παζάρια» μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ γύρω από την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης». Ετσι, οι πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως αυτές που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από την Αγκυρα) ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να «ανοίξουν» νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, λειτούργησαν ως σύνθημα για ένταση των συνομιλιών και για το Κυπριακό, δεδομένης της στενής σύνδεσης των δύο ζητημάτων. Θυμίζουμε ότι η κυπριακή πλευρά προβάλλει «βέτο» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επικαλούμενη την τουρκική εισβολή και κατοχή σε χώρα - μέλος της Ενωσης.

Προχτές το βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αφού ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Μέρκελ απάντησε ότι τις επόμενες μέρες θα συζητήσει μαζί της με αφορμή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή που είχε εκλεγεί ο ίδιος είχε υποβάλει στον Ντερβίς Ερογλου (ηγέτη τότε του ψευδοκράτους) προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως π.χ. το άνοιγμα των λιμένων της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία. Υποστήριξε ακόμα ότι «είμαι βέβαιος ότι (η κα Μέρκελ) θα προσπαθήσει να πείσει και την Τουρκία για τα όσα έχω αναφέρει».

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως «εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», εξηγώντας ότι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου (της οποίας εκλεκτό φιλέτο αποτελούν τα Βαρώσια που μετά την τουρκική εισβολή έχουν ερημωθεί και μένουν ανεκμετάλλευτα) «θα επέτρεπε στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος» των κεφαλαίων 23 και 24.

Είναι, δηλαδή, ολοφάνερο ότι καλλιεργούνται στον κυπριακό λαό φρούδες ελπίδες, πως είναι δυνατόν το ενδοϊμπεριαλιστικό «παζάρι» που δυναμώνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατόν να ωφελήσει τους λαούς. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με όξυνση του ανταγωνισμού.

Πάντως, χαρακτηριστικά τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα εμφάνιζαν χτες σενάρια «επιλογής» μεταξύ λύσης έως το Μάρτη και αποδοχής της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο, δηλαδή διχοτόμησης.

Στο μεταξύ, μέσα στο Νοέμβρη φτάνουν στην Κύπρο εκπρόσωποι ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συγκεκριμένα: Ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στις 14/11, ο ΥΠΕΞ Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ στις 17/11, ο ΥΠΕΞ Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ στις 19/11. Ενώ και το Δεκέμβρη, αναμένεται ο ΥΠΕΞ Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ