Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και «συντονισμός» και στα Ενεργειακά

Με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, συναντιέται σήμερα ο Ν. Κοτζιάς

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις κατά τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης, ιδιαίτερη σημασία έχει αυτή του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Φ. Στέινς, ειδικευμένου - όπως παρουσιάστηκε - για θέματα θρησκειών σε Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, ο οποίος υποστήριξε ότι «στο όνομα του θρησκευτικού πλουραλισμού» και της «προστασίας των μειονοτήτων», οι ΗΠΑ «προσπαθούν να ανταποκριθούν μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας ενάντια στο ISIL».

«Προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα», πρόσθεσε, και παραπέρα κάλεσε «αυτό να το δούμε μαζί σήμερα». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση που «ηγείται της πρωτοβουλίας» της Διάσκεψης, όπως επίσης εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της πρότασής της για δημιουργία του προαναφερόμενου «διεθνούς παρατηρητηρίου». Η δε συμφωνία του αμερικανικού παράγοντα σε αυτήν την προοπτική αποτελεί άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ουάσιγκτον.

Σύμπλευση που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί, για μια σειρά από ζητήματα, και σήμερα, στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα, ο Ν. Κοτζιάς με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επισκέπτεται τη χώρα, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη εδώ αργότερα του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών, Τζ. Κέρι.

Στο επίκεντρο οι αγωγοί

Σημειωτέον, ερωτηθείς, χτες, ο Ν. Κοτζιάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν στη σημερινή συνάντηση με την Β. Νούλαντ θα συζητηθεί και το θέμα των αγωγών, απάντησε: «Ασφαλώς υπάρχει μια συζήτηση με πάρα πολλές πλευρές που αφορά τον TAP, αφορά τον κάθετο αγωγό Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, αφορά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, αφορά τη μεταφορά από άλλες χώρες (Τουρκμενιστάν, Ιράν κ.λπ.) πετρελαίου και κατά πόσο είναι δυνατό να το επεξεργαστούν τα δικά μας διυλιστήρια για λόγους οικονομικής ανάπτυξης - και έχουμε και συζητήσεις γύρω από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία. Είχα δηλώσει εξαρχής στους Αμερικάνους ότι η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δεν θα τους απαγορεύσει τη διέλευση. Ομως, είχα πει και τότε και εξακολουθώ να λέω ότι, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν η Τουρκία με τη Ρωσία».

Πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι σε αυτούς τους αγωγούς τους ρωσικούς και στον South Stream που πήγαινε στη Βουλγαρία, αντιτάχθηκαν πάρα πολλές δυτικές δυνάμεις. Πρέπει όμως να σας πω ότι στο διάστημα που γινόταν η φασαρία η δημοσιογραφική περί αγωγών στην Ελλάδα, υπήρξε εν σιωπή η συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός δεύτερου αγωγού, North Stream, απ' ευθείας μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Και δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να εκφράσω την "απορία" μου: Είναι το ρωσικό αέριο που ενοχλούσε; Αφού θα πάει από το βορρά τώρα. 'Η ήταν το ότι αυτό θα αξιοποιούνταν και από άλλες χώρες;».

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανής η πιο ανοιχτή «στοίχιση» της συγκυβέρνησης με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ. Τόσο από τα λεγόμενα του Ν. Κοτζιά (από τις πομπώδεις αναφορές της συγκυβέρνησης περί συμφωνιών για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, τώρα επιλέγουν να τοποθετούνται με... «όταν και εφόσον»), όσο και από τη σχετική κινητικότητα των τελευταίων βδομάδων: Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν στην Αθήνα και την τριμερή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη και τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα, σήμερα ο Ν. Κοτζιάς, την ίδια μέρα που θα συναντηθεί με την Β. Νούλαντ, θα έχει συνάντηση και με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντ. Μίτοφ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ